cladire-demolata-monument-istoricPrimăria Capitalei continuă trendul demolărilor de weekend inițiat de rechinii imobiliari. 
 
Sâmbătă noapte, municipalitatea a demolat o clădire monument istoric din Piața Haralambie Botescu nr. 18 (zona Gării de Nord), asta după ce în această primăvară a demolat tot pe furiș Hala Matache, un alt monument istoric, scriu cei de la Hotnews

Casa din Piața Haralambie Botescu nr.18 a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea în stil eclectic și avea elemente decorative de influență orientală. Primaria a demolat-o pentru a continua lucrările la Diametrala Buzești-Berzei-Uranus. 

Demolarea a început în jurul orei șase seara și s-a terminat spre miezul nopții.
 
Molozul a fost transportat la un depozit de pe șoseaua de Centură, în zona Bragadiru - Domnești. Clădirea făcea parte din monumentul istoric de tip ansamblu "Calea Griviței", deci era și ea monument istoric conform Planului Urbanistic Zonal al Zonei Protejate Calea Griviței. 
 
Demolarea s-a făcut făra panou de șantier, acesta fiind obligatoriu prin lege, deci nu se știe dacă Primaria Capitalei a avut sau nu autorizație de demolare. 
 
Reprezentanții ONG-urilor prezenți la fața locului susțin că spre terminarea demolării, un echipaj al Secției 3 Poliție a ajuns la fața locului, solicitat telefonic, și a constatat existența unei autorizații.
 
Asociația Salvați Bucureștiul precizează că nu era necesară demolarea întregii case pentru construirea bulevardului. 
 
"Doar un sfert din această clădire afectează conturul străzii. În Planul Urbanistic Zonal aprobat prin Hotărârea 132/2013 se prevedea păstrarea a trei sferturi din clădire. Cu toate acestea, clădirea este demolata în totalitate. Este o nouă demolare a Primăriei Municipiului București în weekend, când instituțiile de control nu funcționeaza", susține Asociația Salvați Bucureștiul. 
 
Clădirea din Piața Haralambie Botescu nr. 18 aparținea Primăriei Capitalei, ea fiind expropriată în 2011 pentru construirea Diametralei Buzești-Berzei-Uranus. După ce a trecut în patrimoniul municipalității, a fost lăsată la mâna hoților de fier vechi, fiind vandalizată și devenind un focar de infecție. 
 
Primăria Capitalei a început pe 25 martie, în jurul orei zece seara, demontarea Halei Matache, monument istoric. Acțiunea a avut loc la câteva ore distanță după ce tot Primăria Capitalei îi întreba pe cetățeni și pe ONG-isti ce părere au de "demontarea" acesteia și mutarea pe alt amplasament, dezbatere la care nimeni de la Primărie nu a pomenit nimic despre ce avea să se întâmple cu câteva ore mai târziu. 
 
Asociația Salvați Bucureștiul susține că a fost demolată ilegal deoarece la documentația aferentă autorizației de demolare trebuia să existe și un aviz de la Primăria sectorului 1, aviz care nu a fost dat. Totodată, Primăria Capitalei a promis că va reconstrui Hala, însă până acum nu s-a făcut nimic în acest sens.
 
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anunțat la jumătatea lunii iunie că lucrările la Diametrala Buzești-Berzei-Uranus, segmentul dintre Piața Victoriei până la Vasile Pârvan, se vor finaliza până la sfârșitul lunii iulie. 
 
Diametrala Buzești-Berzei-Uranus este unul dintre cele mai importante proiecte derulate de Primăria Capitalei. 
 
Citiți mai multe detalii pe Hotnews.ro.