Sâmbătă, 26 Octombrie 2013 14:51

Planul urbanistic pentru Diametrala Buzești-Berzei-Uranus, suspendat de Curtea de Apel Cluj. Lucrările continuă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Curtea de Apel din Cluj a anulat la sfârșitul săptămânii trecute Hotărarea prin care Consiliul General al Municipiului București a aprobat în 2006 proiectul Diametralei Buzești-Berzei-Uranus și autorizația dată de municipalitate în 2009 pentru două segmente din drum: Calea Victoriei-Occidentului și Calea Plevnei -Dinicu Golescu, potrivit Asociației Salvați Bucureștiul, citată de Hotnews.

În baza hotărârii de Consiliu General din 2006 au fost demolate 90 de case, printre care și clădiri monument istoric și au fost expropriate circa 1000 de persoane.

Acum, hotărârea instanței de la Cluj nu mai are efect, în sensul stopării lucrărilor, respectivele segmente din diametrală fiind terminate în urmă cu câțiva ani, dar poate ajuta la reconstruirea clădirilor demolate ilegal.

Mai mult, în primăvara acestui an, Consiliul General al Municipiului București a aprobat alte Planuri Urbanistice Zonale pentru proiectul diametralei, intrând astfel în legalitate, și din 2009 până în prezent a dat mai multe autorizații de construire, putând astfel să meargă mai departe cu lucrările, în acest moment șoseaua fiind gata peste 90%.

"Curtea de Apel de Cluj a anulat Hotărârea 151/2006 a CGMB și autorizația de construire 363/2009 care viza segmentele cuprinse între Piața Victoriei și Str. Occidentului și Dinicu Golescu - Calea Plevnei, realizate în prezent.

Cele doua acte fuseseră deja suspendate încă din aprilie 2011 și Primăria Capitalei trebuia să sisteze lucrările, însă aceasta a dat alte autorizații de construire și a continuat", a declarat miercuri Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul.

"Este absurd ca cineva să demoleze 90 de clădiri și 1000 de case în baza unui act ilegal. Din punct de vedere legal Primăria Capitalei poate continua lucrările în acest moment, atât timp cat instanța nu se pronunța și asupra autorizațiilor și planurilor urbanistice pe care le au acum. Este o prevedere explicită în legea contenciosului, care spune că actele administrative care au același conținut cu acte suspendate de instanță se suspendă de drept. Noi am cerut deja la Tribunalul București suspendarea actelor în baza cărora se lucrează acum și așteptam decizia instanței. Avem termen săptămâna viitoare. Este posibil ca instanța să constate că autorizațiile au același conținut cu ceva pe care instanța l-a suspendat deja și se suspendă de drept. Va mai fi un proces de anulare, pe care nu l-am depus încă. Pentru anularea autorizațiilor de construcție avem termen până în ianuarie 2014. Noi am cerut oprirea lucrărilor", a spus Nicusor Dan.

Deși acum nu are niciun efect asupra lucrărilor, Nicușor Dan spune că hotărârea îi ajută pe cei expropriați care încă nu și-au primit banii și poate conduce la reconstruirea caselor demolate, iar cei vinovați să plătească penal.

"Având această decizie irevocabilă dată de Curtea de Apel Cluj vom extinde plângerea penală pentru tot ce s-a întamplat acolo. Deja avem niște plângeri punctuale: pentru Hotel Marna, una pentru Hala Matache și una pentru clădirea de la intersecția Știrbei Voda cu Berzei, fosta policlinică, demolată într-o noapte. Noi am spus de trei ani, înainte să se demoleze orice clădire, că lucrurile sunt ilegale. Primăria a făcut tot cum a vrut ea. În câteva procese în care am contestat autorizații de demolare pentru, am solicitat să fie reconstruite clădirile respective pe locația inițială, de exemplu Hotelul Marna. Instanța va spune, în mod sigur, ca autorizația de demolare la Hotelul Marna a fost ilegală. Acum este la latitudinea instanței să decidă dacă se reconstruiește sau nu. Dacă vom avea câștig de cauza, Hotelul Marna va fi construit pe prima bandă a șoselei", a mai spus Nicușor Dan.

Lucrările la Diametrala Buzești-Berzei-Uranus trebuiau terminate până la sfârșitul lunii iulie, potrivit primarului general Sorin Oprescu, acesta fiind ultimul termen avansat de municipalitate.

În prezent, Diametrala este terminată în proporție de peste 90%, mai fiind în lucru doar bucata dintre Calea Griviței și strada Popa Tatu. Pe restul tronsoanelor, finalizate, circulația auto a fost deschisă.

Diametrala Buzești-Berzei-Uranus este unul dintre cele mai importante proiecte derulate de Primăria Capitalei. Drumul va face legătura între Piața Victoriei și Gara Progresul, reprezentând o alternativă la Calea Victoriei și bd. Magheru pentru persoanele care doresc să ajunga din Nordul Capitalei la ieșirea din București spre Giurgiu.

Per total, pentru toate cele trei etape Consiliul General a aprobat in perioada 2006-2007 - 365 milioane lei.

Potrivit bugetului aprobat pe anul 2013 până la sfârșitul anului 2012 s-au plătit circa 270 milioane lei.

Pe 6 decembrie 2011, primarul General Sorin Oprescu a inaugurat porțiunea cuprinsă între Calea Plevnei și Bulevardul Știrbei Voda, circa 20% din primul tronson, promițând inițial că toată lucrarea va fi gata în martie 2012.

Sursă: HotNews.

Citit 701 ori Ultima modificare Duminică, 11 Noiembrie 2018 07:22

Media

{pngremote}https://www.sospatrimoniu.ro/images/diametrala-buzesti-berzei.png{/pngremote} Lucrarile la Diametrala Buzești-Berzei-Uranus. Foto: HotNews.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.