Joi, 29 Martie 2018 15:26

S.O.S. Biserica Rebegești Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Biserica "Sf. Nicolae” – Rebegești. Biserica "Sf. Nicolae” – Rebegești. Sursa foto: Facebook pagina "Crevedia visează" (link în pagină).

Biserica "Sf. Nicolae” – Rebegești este un prețios monument istoric, având aprope 350 de ani și trecând prin clipe grele în secolul trecut. Preotul de aici cere bani pentru a o repicta.

Localnicii se tem însă că aceasta este doar o încercare de a se spoi monumentul, existând însă riscul ca anumite lucrări efectuate necorespunzător să strice acest lăcaș.

Cei de la "Crevedia visează" consideră că de acest monument trebuie să se ocupe specialiștii de la Ministerul Culturii, nu vreu zugrav, iar finanțarea ar trebui să vină din aceeași sursă.

"O tonă de bani s-au dat în 2017 pentru biserici. S-au dus o mare parte către noua biserică, dar tot în aceeași ședinta s-au cerut bani și pentru biserica din Cocani și 170000 lei pentru gardul cimitirului din Crevedia. 40000 euro un gard?", se întreabă oamenii pe Facebook.

Biserica "Sf. Nicolae” – Rebegești, monument istoric mult prea ascuns și discret, se află pe digul care separă lacurile Zmeul și Buftea.

A fost construită în 1669 de marele logofăt Radu Crețulescu, propietarul satului Crețulești, și de fratele său, Pădure Postelnicul. De aici și numele satului Mănăstirea din Crevedia.

Se poate ajunge de la Buftea, stânga, la prima intersecție importantă din Crevedia. În 1935 a fost înălțată cu 4 metri pentru a nu fi înghițită de Lacul Buftea, în curs de amenajare. Cimitirul de lângă ea nu putea fi salvat și a fost strămutat, fiind pe locul unde e ochiul de apă de lângă drum.

La intrare are o inscripție sculptată, foarte veche și valoroasă, dar probabil în alfabetul chirilic român, utilizat în secolele 14-15. Acum pare lăsată de izbeliște, nu mai are gard și e mizerie în curte.

Susținearea financiara poate veni doar de la Ministerul Culturii, nu de la primărie. Poate din fericire, altfel avea probabil deja o tablă aurie pe acoperiș și alte chiciuri.

Mai multe poze puteți găsi aici.

Citit 1990 ori Ultima modificare Joi, 29 Martie 2018 15:45
Mai multe din această categorie: « Cladiri ruinate din jurul Bucurestiului

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.