Duminică, 01 Aprilie 2018 11:44

Centenarul harababurii Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Conferință de presă susținută de ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, pe tema pregătirii Centenarului. Conferință de presă susținută de ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, pe tema pregătirii Centenarului. Foto:www.gov.ro

La trei luni de când am intrat în anul Centenar și de când în România ar fi trebui să se desfășoare deja activități care să aniverseze Marea Unire, Ministerul Culturii anulează proiecte și demite angajați, încercând să justifice incapacitatea de a manageria acest eveniment prin faptul că Centenarul se desfășoara până în 2023.

De asemenea, ministrul Culturii, George Ivașcu, îndeamnă persoanele care au proiecte eligibile să le depună cât mai repede, pentru că "banii, daca îi cheltuim, și mâine, e perfect".

Cu toate acestea, degringolada din jurul Centenarului nu se rezuma doar la nivel de proiecte destinate Centenarului, ci și în ceea ce privește organizarea Ministerului.

La începutul lunii martie, site-ul Sursa Zilei făcea publice documente care arătau cum 21 de consilieri din Departamentul Identitate Naționala erau aduși prin detașare, fără concurs, de la diferite firme "din domenii de pază, construcții, mobilă, fierarie și chiar salon de coafură", din București și din țară.

Puteți consulta lista cu persoanele detașate aici.

George Ivașcu a dispus încetarea detașărilor și l-a demis pe secretarul de stat Paul Cotîrleț, cel care conducea departamentul, explicând într-un interviu televizat că "responsabilitatea domniei sale însemna toată viziunea și conceptul acestei mari sărbători".

De asemenea, ministrul a anunțat că Departamentul Identitășii Naționale va începe să funcționeze ca un secretariat tehnic, format din specialiști, care va decide eligibilitatea proiectelor ce ar urma a fi aprobate ulterior de Comitet.

Pentru proiectele destinate anului Centenar a fost alocat la începutul anului un buget de 32 de milioane de euro.

"Banii, dacă îi cheltuim și mâine, e perfect!“

Ministrul Culturii, George Ivașcu, încearcă să prezinte situația Centenarului într-un mod optimist. Deși a anulat toate cele 2.000 de proiecte aprobate anterior, acesta îndeamnă administrațiile locale să trimită în continuare ideile, finanțările fiind posibile până în 2020, iar finalizarea proiectelor până în 2023.

43 de noi proiecte au fost validate în sedinta Comitetului săptamâna trecuta, unul dintre proiectele amintite în cadrul unei conferințe de presă fiind "Orcheste europene de tineret omagiază România – concert în doua orașe".

"În cadrul Comitetului interministerial am aprobat prima listă de proiecte eligibile, adică alese pe criterii clare. După prima evaluare, efectuată în spiritul şi în litera legii, proiectele reprezentative la nivel naţional şi internaţional ale beneficiarilor ordonatori principali de credite sunt în număr de 43, în valoare de 14.887.921 lei, alte 21 de proiecte care se autofinanţează sunt eligibile, fiind încadrate conceptual şi tematic în strategia aniversării Anului Centenar. Un număr de 25 de proiecte au fost evaluate şi selectate din punct de vedere al conţinutului tematic, însă necesită clarificări suplimentare de ordin administrativ şi financiar. Aşadar, în acest moment sunt 68 de proiecte eligibile cu finanţare de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi 21 care se autofinanţează din prima listă de 151 de proiecte primite", a afirmat ministrul Culturii, George Ivaşcu.

El a precizat că, "având în vedere faptul că propunerile transmise până în prezent, de anvergură regională, locală, nu au avut la bază niciun deviz estimativ de lucrări, pentru proiectele de investiţii şi nici un deviz financiar defalcat pe titluri de acţiuni, activităţi, precum şi pentru faptul că aceste propuneri au fost depuse în formă incompletă din punct de vedere al descrierii tehnice", a luat decizia "să fie redactate şi transmise adrese prin Instituţiile prefectului către autorităţile administraţiei publice locale care au propus proiecte, manifestări şi acţiuni de aniversare a Centenarului Marii Uniri".

Deși trebuiau inaugurate anul acesta, niciunul dintre cele doua monumente de la Alba Iulia și Arad, nu sunt amplasate în oraș. Mai mult, monumentul de la Alba Iulia pentru care statul român a alocat aproximativ patru milioane de euro, nu a fost nici macar început, deși artistul a câștigat concursul de idei încă din 1993.

"În cazul Alba Iulia au trecut 25 de ani de când a câştigat acel concurs artistul. Şi eu şi domnul primar Hava avem dorinţa de a face. Dar artistul are viziunea lui şi ţine la anumite aspecte de 25 de ani. Nu se poate lua de la zero. Noi căutăm documentele prin care să putem totuşi încheia contractul cu artistul. Concursul a fost atunci câştigat de acest autor, de domnului Buculei. Nu avem cum să mai schimbăm asta”, a menţionat ministrul Culturii.

Opoziția a înaintat în plen o moțiune simplă împotriva lui George Ivascu

Președintele Comisiei de cultură din Parlament, Gigel Știrbu, a înaintat în plen o moțiune simplă împotriva ministrului George Ivașcu. Aceasta a fost semnata luni de 108 parlamentari din grupurile PNL, USR și PMP și depusă la Biroul permanent al Camerei.

Parlamentarii i-au transmis ministrului Culturii că "au constatat cu tristețe și îngrijorare că experiența de director de teatru nu poate fi demonstrată și în activitatea ministerului".

Aceștia au mai adaugat că actiunile și declaratiile lui George Ivașcu au arătat "incoerența actului de guvernare" privind Centenarul.

În plus, ei acuză lipsa de transparența a ministerului, blocajul instituțional, lipsa dialogului cu Parlamentul și a strategiei de dezvoltare.

În textul moțiunii mai este amintit și refuzul ministrului Culturii de a se prezenta la audierile Comisiei de cultura din Parlament, refuz pe care George Ivașcu.

Citește mai mult despre "Centenarul Marii Uniri", pregătit cu personal de la firme de pază, mobilă sau salon de coafură, angajați la Ministerul Culturii, în vremea lui Lucian Romașcanu

Sursă: Adevarul.ro, SursaZilei.ro

Citit 1748 ori Ultima modificare Joi, 07 Noiembrie 2019 00:05

Media

Conferință de presă susținută de ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, pe tema pregătirii Centenarului
Mai multe din această categorie: Artistul, leii (bugetari) şi bucureştenii »

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.