Joi, 13 Ianuarie 2022 13:42

BISERICA ”SFÂNTUL NICOLAE” DIN BREŢCU, COVASNA – ÎN STARE AVANSATĂ DE DEGRADARE, DAR IGNORATĂ DE AUTORITĂŢI Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Biserica ”Sfântul Nicolae” din localitatea Breţcu este monument de arhitectură de interes naţional şi face parte din lista monumentelor istorice din România. Integritatea şi valoarea patrimonială a monumentului sunt afectate de starea de degradare a pereţilor şi picturilor murale. De asemenea, imobilul prezintă anumite riscuri din cauza instalaţiei electrice învechite. În anul 2021, Parohia Ortodoxă Breţcu a solicitat Ministerului Culturii finanţarea unui proiect care viza consolidarea şi restaurarea bisericii, însă acesta nu a fost aprobat.

SCURTĂ PREZENTARE

Biserica a fost construită în stil moldovenesc, între anii 1783 – 1787, în formă de cruce bizantină. Picturile din interior prezintă scene din Noul Testament şi figuri de mucenici. Icoanele de pe iconostas sunt pictate în ulei pe lemn. La nord – est de biserică este clopotniţa din lemn, acoperită cu tablă şi ridicată pe o fundaţie de piatră. Deşi nu există dovezi, se presupune că iconostasul bisericii a fost pictat de NICOLAE GRIGORESCU, în perioada uceniciei, pentru că există numeroase similitudini cu iconostasul de la Agapia.

DEFICIENŢE CARE PERICLITEAZĂ VALOAREA PATRIMONIALĂ A MONUMENTULUI

Multe dintre icoanele şi desenele din interiorul bisericii se află într-o avansată stare de degradare care necesită intervenţie de specialitate. Drept urmare, Parohia Ortodoxă Breţcu a solicitat Ministerului Culturii, prin intermediul Institutului Naţional al Patrimoniului, finanţare din fondul ”Timbrul Monumente Istorice” pentru proiectul ”Consolidare, restaurare şi punere în valoare a Bisericii Sf. Nicolae din Breţcu – Faza DALI”. În urma evaluării dosarului, proiectul nu a fost aprobat.

Biserica ar putea fi încălzită cu centrala termică existentă, însă aceasta nu este folosită. Pentru încălzirea pe timpul iernii este utilizată uneori o ”turbină” electrică ce suprasolicită instalaţia electrică, provocând defecţiuni ale acesteia.

 

Citit 206 ori Ultima modificare Joi, 13 Ianuarie 2022 14:31
Mai multe din această categorie: « S.O.S. Biserica Rebegești

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.