Marți, 14 Februarie 2023 14:39

Conacul Roset - Balş din Pribeşti - alt monument istoric în ruină Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Conacul Roset-Bals Conacul Roset-Bals monumenteuitate.org

Deşi este cea mai veche clădire de arhitectură civilă din judeţul Vaslui, conacul Roset - Balş se află în stare de degradare. Inclus pe lista monumentelor istorice (cod VS-II-a-A-06870), conacul ar putea atrage anual mii de turişti, dacă ar fi reabilitat.

Localizat în satul Pribeşti, comuna Codăeşti/ judeţul Vaslui, a fost atestat documentar pentru prima dată la 14.11.1691, în timpul domniei lui Constantin Cantemir.

Iniţial, s-a aflat în proprietatea familiei Rosetti (secolele XVIII-XIX), iar din 1841 a intrat în proprietatea familiei nobiliare Balş.

În 1962, conacul a fost sediul unui atelier ce a aparţinut Gospodăriei Agricole de Stat/ G.A.C. Pribeşti.

Ulterior (1991), conacul şi terenul de 1,56 hectare au fost preluate de Ministerul Culturii, care, în perioada 1991-2000, a efectuat lucrări de consolidare/ reabilitare. În acest sens, au fost refăcuţi pereţii subsolului, ai parterului şi bolţile pivniţei. Fondurile nu au fost suficiente pentru întreaga lucrare de reabilitare, motiv pentru care acoperişul nu a fost refăcut, iar apa s-a infiltrat la baza clădirii, afectând treptat intervenţiile deja efectuate.

Lipsa unei viziuni clare în ceea ce priveşte destinaţia conacului, respectiv resursele financiare insuficiente, vor conduce la dispariţia acestui monument istoric.

Citit 271 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2023 14:48


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.