Luni, 20 Mai 2024 15:27

Conacul Banloc, o comoară arhitecturală, așteaptă să fie pus în valoare Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Conacul Banloc Conacul Banloc adevarul.ro

La 50 de kilometri de Timișoara, se află conacul Banloc, monument istoric de interes național, reprezentativ pentru zona Banatului (cod LMI TM-II-a-A-06177).

A fost construit de contele Lázár Karátsonyi și cumpărat ulterior de principesa Elisabeta, fiica regelui Ferdinand și a reginei Maria.

De-a lungul timpului, structura de rezistență a fost afectată de intemperiile naturii, acțiunile de vandalism și de cutremurul din 1991. Singurele lucrări de reabilitare au fost realizate în anul 2000 de către Ministerul Culturii, însă insuficiente pentru a-i reda strălucirea de altădată.

În prezent, monumentul istoric se află în concesiunea Mitropoliei Banatului care nu dispune de banii necesari consolidării, deși intervențiile de acest gen trebuie realizate urgent din cauza stării avansate de degradare în care se află.

Istoric

Situat în comuna Banloc/ județul Timiș, conacul Banloc a fost construit la sfîrșitul secolului al XVIII-lea de contele Lázár Karátsonyi.

După ce a divorțat de George, regele Greciei, principesa Elisabeta, fiica regelui Ferdinand și a reginei Maria, a cumpărat domeniul de la moștenitorul familiei, Karatsonyi-Keglevich Imre. În anii în care a locuit la conac, principesa a renovat întregul complex, remarcabil la acea vreme prin mobilierul rar, tapițeria fină și obiecte de artă unicat. În plus, a amenajat în jurul edificiului statui și un parc dendrologic cu specii valoroase de arbori.

Odată cu abolirea monarhiei, Elisabeta a fost obligată să meargă în exil (1848). Din păcate, plecarea a echivalat cu declinul conacului: statuile din parc au fost vandalizate, arhiva și biblioteca arse. Mai mult, o parte din bunurile conacului au fost trimise în fosta Uniune Sovietică, pentru Iosif Vissarionovici Stalin.

De asemenea, clădirea a funcționat ca sediu al Gospodăriei Agricole de Stat (1950-1956), al Ocolului Silvic (1956-1958), respectiv al unui azil de bătrâni (1958-1964), orfelinat (1966-1983) și școală (1983-1991).

După anii 90, Paul Lambrino a revendicat conacul, iar ulterior, instanța i-a respins cererea, conacul rămânând în proprietatea statului român.

Arhitectură remarcabilă

Clădirea impresionează prin grandoarea sa, fiind construită în stil renascentist, cu influențe neoclasice și baroce. De asemenea, cuprinde o pivniță, parter, etaj și pod.

Are ziduri groase din cărămidă arsă și este dispusă sub forma literei ”u”, cu o aripă centrală și două aripi laterale care formează o curte interioară. În plus, pereții clădirii prezintă basoreliefuri, fragmente din acestea aflându-se astăzi la Muzeul Banatului din Timișoara.

Mitropolia Banatului are conacul în concesiune pentru 49 de ani

În anul 2008, Ministerul Culturii a cedat, în concesiune, Mitropoliei Banatului conacul și cele 9 hectare ce-l împrejmuiesc. Din păcate, instituția religioasă nu a reușit să găsească resursele financiare pentru reabilitarea monumentului istoric. Potrivit reprezentanților acesteia, costurile pentru salvarea întregului domeniu ar fi de aproximativ 7 milioane de euro.

Starea actuală și beneficiile reabilitării

Singurele lucrări de consolidare au fost realizate de Ministerul Culturii în anul 2000, costul ridicându-se la 1,5 miliarde de lei.

În prezent, conacul zace în ruină: tâmplăria și parchetul lipsesc, tencuiala a căzut, iar în părți din ziduri au crescut arbuști. De asemenea, acoperișul s-a degradat și a permis apei să se infiltreze.

Reabilitarea conacului Banloc, simbol al județului Timiș, ar reda patrimonului cultural o clădirea cu mare valoare istorică și arhitecturală. Transformarea acestuia într-un punct de atracție turistică, ar putea aduce, pe termen mediu și lung, beneficii din punct de vedere economic și cultural pentru comunitatea locală.

Citit 100 ori Ultima modificare Luni, 20 Mai 2024 15:40


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.