Luni, 17 Iunie 2024 13:06

Biserica evanghelică din Veseuș - monument istoric ruinat Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Biserica evanghelică din Veseuș Biserica evanghelică din Veseuș agerpres.ro

Biserica evanghelică din Veseuș, județul Alba, se află în stare deplorabilă, deși este un monument istoric remarcabil prin arhitectura sa (AB-II-m-B-00388).

Construită în stil gotic în anul 1504, pe locul unei foste bazilici romane, biserica a fost un punct de reper important pentru comunitatea sașilor din zonă. De-a lungul timpului, a suferit mai multe modificări, fiindu-i adăugate un turn, o clopotniță și o poartă.

Din păcate, după plecarea sașilor din zonă, biserica a fost abandonată, devenind o ruină.

Starea în care se află în prezent demonstrează ignoranța autorităților și a comunității locale față de patrimoniul cultural.

Istoric

Biserica evanghelică din Veseuș reprezintă un ansamblu de monumente istorice (biserica evanghelică, turnul-clopotniță și de poartă/ cod AB-II-m-B-00388) aflat pe teritoriul comunei Jidvei din județul Alba.

Biserica a fost construită (1504) în stil gotic, fiind transformată în stil baroc în 1794. În plus, turnul-clopotniță și de poartă a fost construit în 1825.

Deficiențe

Cu o vechime de peste 500 de ani, biserica este, în prezent, în paragină. Cândva, satul a fost locuit de sași, însă după plecarea acestora din zonă, biserica nu a mai fost funcțională.

Zidurile s-au crăpat și multe obiecte de valoare au dispărut. Turnul clopotniță prezintă crăpături, multe cărămizi desprinzându-se deja, iar tavanul de deasupra altarului nu mai există, fiind vizibilă tâmplăria de pe acoperiș. De asemenea, ușa de la intrare a fost furată, iar vegetația s-a extins peste tot.

Dispariția acestui monument istoric ar reprezenta o pierdere pentru patrimoniul cultural al României. Deși salvarea acestuia este o sarcină dificilă, poate fi readus la viață prin efortul comun al comunității locale, al autorităților și al organizațiilor non-guvernamentale.

 

Citit 91 ori Ultima modificare Luni, 17 Iunie 2024 13:19


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.