Sâmbătă, 03 Decembrie 2016 10:33

Voluntarii care salvează monumentele abandonate ale României

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Castelul Măneşti - Callimachi-Văcărescu. Castelul Măneşti - Callimachi-Văcărescu. Foto: www.monumenteuitate.org

Conace părăsite, castele ascunse, palate ferecate publicului larg. Un grup de tineri voluntari a reușit în ultimii ani să scoată la lumina și să revitalizeze sute de monumente uitate ale României, se arată într-un material realizat de stirileprotv.ro.

Au câștigat încrederea proprietarilor și i-au convins să-și deschidă porțile curioșilor. Cu propriile forțe au pus pe picioare noi circuite turistice și îi ajută pe români să redescopere aceste locuri minunate despre care mulți dintre noi nici nu știm că există.

Sunt arhitecți, avocați,antreprenori, profesori, economiști, funcționari publici și istorici, animați de același scop. Vor să pună accent pe comunitatea locală din zonele vizitate și să scoată ce-i mai frumos din zonă și oameni frumoși care practică meserii pe cale de disparație. Totul este pe bază de voluntariat. Povestea lor a început în 2008 . Pe atunci Anca, Irina și Raluca erau studente la arhitectură.

Au bătut țara în lung și-n lat ca să facă o listă cu toate monumentele uitate, au sărit garduri și au fost amenințate cu arma de proprietari. Au pus totul pe un site cu o scurtă descriere a locurilor și câteva informații despe clădiri și starea lor de conservare. O bază de date valoroasă pe care nici statul nu o avea până atunci.

Au câștigat repede încrederea proprietarilor și i-au convins să-și deschidă porțile publicului larg. Acum unii dintre ei îi întâmpină în persoană pe turiști și le povesteasc despre istoria locului.

Urmariți întregul reportaj aici.

Mai multe informații despre proiectul acestor volutari găsiți pe monumenteuitate.org.

Citit 1159 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Decembrie 2016 10:41
Mai multe din această categorie: Situație dezastruoasă a bisericilor din Buftea »

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.