Luni, 07 Mai 2012 13:29

Metoda de valorificare a Centrului istoric Bucureşti: demolarea monumentelor istorice

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Demolările de pe Lipscani 30-34. Demolările de pe Lipscani 30-34. Sursă foto: ARA.

Acum, cazul Lipscani 30-34.

Nu a trecut mult de la demolarea ilegală a monumentului istoric Fundaţiile Academiei domneşti de la Sf. Sava, dar a trecut suficient timp pentru ca demolatorii să înţeleagă că nu vor fi traşi la răspundere.

Legea Monumentelor Istorice rămâne pe mai departe un text neputincios, un eufemism jalnic, necesar poate de ochii "Europei".

Problema responsabilităţii e perimată.

Respectul organismelor statului care au misiunea de a ocroti patrimoniul se reduce, cum au afirmat în presă diverşi funcţionari "de bine", la punerea în practică a principiului aud, văd, dar tac.

Cazul Sf. Sava, ca şi altele, s-a rezolvat simplu, eficient, cu buldozerul.

În prealabil s-au găsit, fireşte, specialiştii necesari, comisiile antrenate în exersarea aceluiaşi audi, vidi, sile!

Recidivă: în 8 martie 2012, pe str. Lipscani 30-34 se acţionează conform înscrisului de pe afişul de gardă: "autorizaţie de desfiinţare".

Într-adevăr se "desfiinţează".

Pentru că primăria vrea acţiune, nu vorbe, în urmă cu o lună au fost iniţiate paşnice lucrări de construcţii, care, ca din întâmplare, au distrus o parte din spectaculoasele bolţi care au mai rămas dintr-un vechi monument bucureştean.

Forajele destinate realizării stâlpilor din beton ale unei construcţii noi au trecut prin orice le-au căzut în cale, vestigiile unora din cele mai spectaculoase pivniţe cu bolţi cilindrice întărite de arce dublouri ale unui edificiu din secolul al XVIII-lea.

Acţiunea părea transparentă, dar nimeni nu putea bănui că în Lipscani 30-34 are loc de facto o acţiune de distrugere, zidurile pivniţelor nefiind vizibile din cauza pământuluii care le acoperea.

La ora actuala a început etapa finală, în care ce a mai rămas din vestigiile istorice este înlăturat cu escavatorul, odată cu pământul, sub bagheta magică a avizului de desfiinţare emis de primărie.

Spre ştiinţă: spectaculosul subsol cu bolţi cilindrice este parte a unui sit compus din trei monumente istorice.

Acestea au fost cercetate şi evaluate de arheologi şi arhitecţi specializaţi în analiza şi valorificarea vestigiilor de arhitectură şi arheologie.

Aceşti specialişti au recomandat conservarea în situ a celor trei monumente din sec. al XVIII-lea.

Rezultatul este pe măsură ... cele trei monumente istorice sunt tocmai acelea a căror demolare are loc în prezent.

Distanţat şi neutru cum s-a autodeclarat - spre stupoarea celor care se mai instruiesc încă la lumânarea "luminatei Europe" - să fi fost oare Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional cel care a prevăzut desfiinţarea acestor monumente istorice?!


Să fie oare o comisie de specialişti, dintre cele de curând împrospătate, care să fi găsit o justificare pentru a lansa un aviz de desfiinţare a unor vestigii istorice, din ce în mai rare?! Nu, nu putem crede una ca asta.

Funcţionari ai ministerului, primari, primării şi consilii, comisii şi paracomisii sunt adevăraţii cerberi de pază ai patrimoniului nostru cultural.
Atunci, cine dă undă verde avizelor de desfiinţare? Cine sunt distrugătorii?!

Memento: ignorarea concluziilor cercetărilor arheologice şi de arhitectura (înaintate Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional în raportul final de cercetare) care au recomandat conservarea in situ, NU anihilarea, este o greşeală generată de incompetenţă, de absenţa respectului pentru moştenirea pe care suntem obligaţi să o transmitem viitorului, de absenţa respectului de sine.

Vă invităm să parcurgeţi rezultatele cercetărilor de arhitectură realizate pentru monumentele de pe strada Lipscani nr. 30-34, rezultate care au fost ignorate pentru ca demolările să poată avea loc.

 

Sursă:

Acest text este o preluare de pe site-ul ARA (Asociaţia Arhitectura-Restaurare-Arheologie) grup de profesionişti entuziaşti, arhitecţi şi arheologi.

De pe site-ul lor aflăm că: ” Asociaţia A.R.A. nu îşi propune să facă „tot ce este posibil” pentru salvarea monumentelor istorice.
Nu îşi propune să monitorizeze starea tuturor monumentelor istorice, nici protejarea sau restaurarea acestuia. Nu îşi propune să educe populaţia acestei ţări cu privire la imensele foloase pe care le generează o memorie inteligent activată pentru a-şi recunoaşte urmele paşilor prin istorie“.

Citit 1283 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Mai 2014 23:34

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.