Sâmbătă, 19 Octombrie 2013 12:05

Dezastre urbanistice în București

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Armeneasca Armeneasca SOS Patrimoniu

Blocuri-turn cu zeci de etaje, în zone cu locuințe de maximum un etaj, clădiri de patrimoniu demolate pe şest de proprietari, doar pentru că valoarea terenurilor de sub ele e mai mare decât valoarea istorică.

Planuri de urbanism care încalcă flagrant prevederile generale urbanistice ale oraşului, aprobate de primari şi de consilierii municipali, retrocedarea unor suprafeţe mari din parcuri, pe care noii proprietari se grăbesc să le betoneze.

Toate acestea arată dezastrul urbanistic din Capitală.

Mai jos avem niște exemple de ceea ce înseamnă dezastrul urbanistic din București.

Maria Rosetti Nr. 38

Ruina casei de pe strada Maria Rosetti nr. 38 a fost abandonată de peste patru ani. Mai exact, din mai 2009, când într-o sâmbătă dimineața proprietarii, firma Trei Lacuri, au intrat cu buldozerul și au transformat-o în ruină.

Dintr-o clădire frumoasă de secol XIX, care a rezistat cu bine celor două războaie mondiale, au mai rămas apoi doar doi pereți și un morman de moloz.

I-ar fi demolar și pe aceia însă, ministrul Culturii din vremea respectiva, Theodor Paleologu, a venit la fața locului și a constatat că autorizația de demolare este emisa ilegal de Primăria sectorului 2 deoarece nu are la baza avizul Ministerului Culturii.

Tot atunci s-a aflat ca Primăria sectorului 2 și-a dat acordul și pentru construirea unui bloc de 9 etaje pe respectivul teren deși regimul de înalțime în zonă este mult mai mic.

După acest episod, a urmat o perioada de tacere, timp de trei ani. Nimeni nu a mai făcut nimic.

Ulterior a început construcția la blocul de 9 etaje care se poate observa în următoarele imagini: 

Maria Rosetti Nr. 38. Foto: sospatrimoniu.ro

Maria Rosetti-Nr-38. Foto: sospatrimoniu.ro

Armenească

Millennium Business Center, imobilul de 19 etaje care se află pe Bulevardul Carol, în apropierea Bisericii Armeneşti, a fost un proiect controversat încă din stadiul de proiect, deoarece clădirea a fost practic lipită de casa parohială a Bisericii Armeneşti, o clădire de patrimoniu.

Construcţia a început în 2001, dar ulterior, lucrările au fost sistate, dezvoltatorul intrând în litigiu cu Biserica Armenească a cărei structură a fost afectată de lucrări.

Litigiul a fost stins în 2003 prin plata unor daune de 790.000 de dolari.

În 2009, imobilul de 19 etaje a fost grav afectat de un incendiu puternic.

Pagubele au fost uriaşe, de aproape 20 de milioane de euro, iar foştii chiriaşi nu s-au mai întors.

Armeneasca. Foto: sospatrimoniu.ro

Sfântul Iosif

Un alt exemplu de ceea ce înseamnă dezastrul urbanistic în București este dat de Cathedral Plaza.

Construcţia imobilului a demarat în anul 2006, suma investită în edificiul cu 19 etaje din centrul Capitalei estimându-se că a ajuns la 60 de milioane de euro.

După demararea lucrărilor, a fost suspendată autorizaţia de construire, ulterior, reprezentanţii dezvoltatorului anunţând, într-un comunicat de presă, că imobilul a fost vândut, în mai 2011, unui fond de investiţii britanic. Aceştia au considerat că sentinţa Justiţiei este tardivă.

Municipalitatea a solicitat demolarea clădirii, în septembrie 2011, după care dezvoltatorul a anunţat, o lună mai târziu, că imobilul este deschis pentru primirea chiriaşilor.

Compania "Millennium Building Development" a înaintat, în ianuarie 2012, o plângere împotriva statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din Strasbourg.

Societatea reclama faptul că deciziile Curţii de Apel Suceava, prin care a fost anulată autorizaţia de construcţie a imobilului de lângă Catedrala "Sf. Iosif", "violează Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care protejează proprietatea privată şi consfinţeşte dreptul la un proces echitabil".

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins solicitarea "Millennium Building Development".

În luna februarie a acestui an, judecătorii Tribunalului Dâmbovița au decis, printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă, că Primăria Municipiului București trebuie să demoleze Cathedral Plaza, pentru că aceasta a fost ridicată fără autorizație legală de construcție.

Termenul prevăzut de lege pentru punerea în aplicare a deciziei a fost de 30 de zile, timp în care trebuia emisă autorizația de demolare. Clădirea este în continuare în picioare.

Catedrala Sfântul Iosif. Foto: sospatrimoniu.ro

Catedrala Sfantul Iosif. Foto: sospatrimoniu.ro

Strada Vasile Lascăr cu Rosetti

Vasile Lascar. Foto: sospatrimoniu.ro

Citit 1479 ori Ultima modificare Duminică, 21 Februarie 2016 09:29

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.