Sâmbătă, 20 Februarie 2016 20:19

Șapte milioane de lei pe statui în 2016

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Bucureștiul în decembrie 2015 Bucureștiul în decembrie 2015 Hotnews

Primăria Capitalei, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, vrea să dea în 2016 circa 7,2 milioane lei pe statui, scrie Hotnews. 

Astfel, se propune alocarea a 1,8 milioane lei pentru amplasarea monumentului Aripi la Piața Presei Libere, 540.000 lei pentru decorarea Pasajului Latin, 351.000 lei pentru monument "Avram Iancu", 360.000 lei  - bust Hortensia Papadat Bengescu, 160.000 lei - altorelief bronz Corneliu Coposu, 2,1 milioane lei  - ansamblu monumental Rainier al III-lea și 1,5 milioane lei pentru realizare monumentului din bronz - Regenesis.

În 2015, Primăria Capitalei, prin Administrația Monumentelor, a mai plătit circa 1,6 milioane de lei pentru turnarea în bronz a basoreliefurilor din Pasajul pietonal Latin care lega terminalul de tramvai de la Sf. Gheorghe cu str. Lipscani, un pasaj întunecos și care miroase a urină. 

Basoreliefurile ilustrează scene de pe columna lui Traian, harta Imperiului Roman în timpul împăratului Traian, harta Daciei în timpul împăratului Traian, harta Bucureștiului în timpul domnitorului Constantin Brâncoveanu, iar machete ale acestora, turnate în ipsos, au fost amplasate în pasaj încă din 2012. Acum, mulajele au fost luate, iar în locul lor vor fi aduse basoreliefurile turnate în bronz. Pentru realizarea machetelor, municipalitatea a mai plătit 1,86 milioane lei, iar pentru realizarea în bronz a efigiilor reprezentând portretele "Împăratul Traian" și a "Regele Decebal" înca 700.000 lei.

Artistul care a primit aceste lucrări în valoare de peste 4 milioane lei este Valentina Adriana Ivan, contractele fiind atribuite prin negociere.

În 2015, în total Primăria Capitalei, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, a cheltuit circa 10 milioane de lei pentru realizarea și amplasarea mai multor sculpturi în Capitală. Pentru finalizarea monumentului "Aripi", municipalitatea a alocat 4 milioane lei. 

Monumentul costă în total circa 2 milioane euro, iar amplasarea sa circa 1 milion de euro. Pentru realizarea statuii din bronz dedicată prințului Rainier al III-lea de Monaco și realizată de Ionel Stoicescu au fost alocați 2,7 milioane lei.

Consiliul General al Municipiului București a mai bugetat în 2015 următoarele lucrări:

  • soclu din piatră și lucrări de amplasare monument de for public Nicolae Cajal - 250.000 lei. Monumentul a fost amplasat deja la intersecția Str. Baba Novac cu Șos. Mihai Bravu în fața Institutului de Virusologie. Acesta este realizat de sculptorul Dragoș Cătălin Munteanu.

  • soclu din piatră și lucrări de amplasare monument de for public Emil Cioran - 220.000 lei. Monumentul este amplasat la intersecția străzilor Gara de Nord – Mircea Vulcănescu și este realizat de sculptorul  Valentin Duicu.

  • soclu din piatră și lucrări de amplasare monument de for public Mircea Eliade - 200.000 lei. Bustul a fost deja amplasat anul trecut la intersecția Bd. Mircea Eliade cu str. Aviator Radu Beller. Autorul monumentului este artistul plastic Gheorghe Tănase

Sursă articol și poză Hotnews.

Citit 1012 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Februarie 2016 21:28

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.