Vineri, 18 August 2017 22:43

Cum se mutilează casele vechi în București Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Teatrului Mic, mutilat de Primăria Capitalei. Teatrului Mic, mutilat de Primăria Capitalei. Foto: Valentin Mandache

În 10 ani vom avea un București izolat termic aproape complet, spoit în culori stridente, iar identitatea orașului, reprezentată de clădirile vechi valoroase, se va dilua până în punctul în care n-o să mai recunoaștem stilurile de arhitectură sau când au fost construite clădirile, se arată într-o predicție a celor de la rezistenta.net.

Asta o să se întâmple dacă se continuă campania dementă în plină desfășurare de a “upgrada” imobilele vechi, unele dintre ele cu fațadele degradate sau considerate prea “bătrânicioase” de actualii locatari. Este cazul multor zone din oraș, unele istorice, care au devenit mozaicuri scârboase, unde incoerența e la ea acasă. Fiecare face ce vrea pe tarlaua lui, autoritățile ignoră ce se-ntâmplă. 

Poate cel mai revoltător e atunci când o instituție de cultură este nenorocită chiar de autoritatea statului care trebuia să aibă grijă de ea. Este cazul Teatrului Mic, mutilat de Primăria Capitalei. Teatrul Mic deține două clădiri pe str. Constantin Mille nr. 16, în București. Corpul pe unde se face accesul publicului, aproape de intersecția cu str. Brezoianu, a fost mutilat: fațada de epocă, frumos ornamentată, a fost izolată termic în cel mai nesimțit mod. 

Teatrul Mic

Pe scurt, despre Teatrul Mic:

► A fost fondat ca o companie privată de teatru în 1914, sub denumirea “Teatrul Maria Filotti”.

► Sediul era o clădire cu friză art nouveau formată din plăci ceramice de calitate. Prezenta un motiv repetitiv inspirat dintr-o specie de nufăr cu floare albastră. Era cel mai atractiv element decorativ al clădirii, și oarecum greu de observat din stradă.

► Teatrul devine instituție de Stat după al Doilea Război Mondial, la naționalizare.

► Denumirea actuală datează din 1964.

► După 1990, clădirile Teatrului Mic încep să se degradeze.

► După 2000, corpul de acces al publicului este renovat neglijent și termopanizat inestetic.

Această clădire a Teatrului Mic nu se regăsește în lista monumentelor istorice, deși zona este una protejată. Ca atare, fațada veche, frumoasă, coerentă, a fost distrusă, cu tot cu friză și a fost anvelopată termic ca orice bloc, cu materiale jenante și kitschoase. Este revoltător și rușinos că Primăria Capitalei a autorizat fără probleme distrugerea unei fațade emblematice a unuia dintre teatrele bucureștene celebre. Acum, Teatrul Mic e un imobil banal, nu se mai distinge prin nimic. De remarcat țeava de gaze care trece pe deasupra intrării. Lux!

Un alt exemplu unde izolarea termică a făcut minuni este casa de pe strada George Georgescu nr. 16 (fostă Calea Rahovei nr. 60), sector 5, aflată într-o oază care a scăpat de demolările masive din anii ’80, dar nu a scăpat de “modernizarea” din secolul 21.

Un alt exemplu unde izolarea termică a făcut minuni

Vorbim de o zonă rezidențială din a doua parte a secolului 19, cu case frumoase, spațioase și curți umbrite de verdeață, pe Calea Rahovei istorică. Segmentul acesta de stradă a decăzut grav după 1990, când a rămas captiv între blocurile de pe noile bulevarde Unirii și Libertății. Motivul? Nepăsarea totală a autorităților și locatarii needucați și ignoranți față de importanța istorică a locului. Ei nu conștientizează că locuiesc (mulți abuziv) în niște case importante pentru înțelegerea evoluției orașului.

Ce-a făcut proprietarul de la nr. 16? S-a gândit că fațada neoclasică stil 1890 e veche și degradată, dă-le naibii de ornamente expirate. Jos toate! Inclusiv capitelurile coloanelor și frontonul. După simplificare, toată fațada a fost placată cu polistiren expandat și spoită în crem și maroniu – de vis! Ca o ironie, a menținut vechea marchiză (portalul de acces), tâmplăria și gratiile de la geamuri.

Citește mai mult aici despre cum au fost mutilate și alte case din București.

Citit 1161 ori Ultima modificare Duminică, 22 Octombrie 2017 18:25

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.