Miercuri, 07 August 2019 08:18

Celebra clădire de pe strada Visarion 8 a dispărut furată bucată cu bucată

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
Visarion 8 - anul 2001 Visarion 8 - anul 2001 HotNews.ro

Primăria Capitalei, Ministerul Culturii și Inspectoratul de Stat în Construcții au fost tot timpul spectatori și nu au luat nicio masură reală pentru protejarea clădirii de pe strada Visarion 8, construită în urma cu circa 100 de ani după planurile arhitectului Ion Berindei.

În urmă cu câteva săptămâni proprietarii au demolat, fără autorizație, rămășițele casei.

Proprietarii clădirii și-au manifestat tot timpul dorința de a o demola și a construi un bloc în loc, însă nu au primit aprobările necesare de la Primăria Capitalei, deoarece imobilul face parte din ansamblul monument istoric "Lascăr Catargiu" și este zonă protejată.

În urmă cu peste 10 ani casa era întreagă, iar proprietarii au demolat acoperișul apoi au lăsat-o la îndemâna hoților de fier vechi, fiind practic demolată bucată cu bucată.

Anul trecut, din superba casă de pe strada Visarion 8 mai erau doar câteva bucăți de zid. În 2019 proprietarii le-au demolat și pe acestea.

Recent, Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, a dat autorizație de construire pentru ridicarea în loc a unui bloc cu două subsoluri, parter și 4 etaje, după un șir întreg de ilegalități, într-o acțiune care ar putea să încurajeze și alți proprietari care vor să scape de o clădire de patrimoniu pentru a construi un bloc.

Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că nu era nevoie de o autorizație deoarece proprietarii au venit cu un act de la Cadastru care dovedește că pe teren nu mai era nimic.

Autorizația de construire, contestată în instanță

Roxana Wring, consilier general USR, cere Primăriei Capitalei revocarea autorizației de construire pentru blocul din Visarion 8, a anunțat aceasta pe pagina sa de Facebook.

"Așa că am solicitat Primăriei revocarea autorizației de construire cu numărul nr. 281/31.05.2019 și am sesizat și Prefectul Capitalei, cerând un control de legalitate asupra acestei autorizații. Aștept răspunsul celor două instituții și, dacă va fi nevoie, mă voi adresa instanței. Toți profitorii haosului urbanistic din Capitală trebuie să înțeleagă faptul că există o lege. Și există niște oameni încăpățânați ca mine și ca mulți alții care vrem ca ea să fie respectată!", a postat Roxana Wring pe pagina de Facebook.

Și deputatul Nicușor Dan a anunțat că va ataca în instanță autorizația de construire.

"Vom ataca în instanță autorizația de construire. Visarion 8 este unul dintre simbolurile luptei pentru protejarea patrimoniului. Nu este posibil ca o clădire dintr-un sit monument istoric și dintr-o zonă construită protejată să dispară pur și simplu", a anunțat recent Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

Filmul distrugerii, întocmit de cei de la HotNews.ro

În urma cu 12 ani, casa de pe strada Visarion, nr. 8, era întreagă, chiar bine întreținută.

Din 2001 imobilul a fost lăsat în paragină. În 2007, tâmplăria a fost scoasă, iar ornamentele de pe fațadă au început să se degradeze. În 2008, proprietarii au încercat să o demoleze, dar la presiunea societății civile și a presei, autoritățile au intervenit și au oprit lucrările care se desfășurau ilegal.

După acest episod, casa a rămas fără acoperiș, însă fațada a scăpat întreagă. Apoi, încet-încet, imobilul a fost lăsat nepăzit și a fost furat cărămidă cu cărămidă.

Anul trecut, din frumoasa casă mai erau doar câteva bucăți de zid. Anul acesta proprietarii le-au demolat și pe acestea.

HotNews.ro a întrebat la Primăria Capitalei dacă a emis autorizație de demolare. Răspunsul primit este că nu era nevoie de o asemenea autorizație.

"În urmă controlului efectuat în data de 16.07.2019 de către Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București la imobilul din Str. Visarion nr. 8, sector 1, s-a constatat că se intervenea la elementele rămase de la construcția ce fusese cândva pe teren, lucrări ce fuseseră recomandate de un expert tehnic atestat MDRL prin Notă tehnică întocmită în dată de 10.07.2019, pentru stoparea pericolului iminent de prăbușire. În cadrul misiunii de control, proprietarul a prezentat adresa nr. 2006/01.08.2018 a Direcției pentru Cultură a Municipiului București în care se comunică faptul că s-a analizat documentația depusă pentru “desființarea clădirilor existente pe teren aflate în stare avansată de degradare în vederea eliberării amplasamentului" și “a decis respingerea/completarea documentației, întrucât cererea este fără obiect, conform Extras de carte Funciară 42081/14.5.2018 construcția nu mai există pe teren și conform vizitei Direcției pentru Cultură a Municipiului București, construcția nu mai există pe teren conform fișelor de vot ale membrilor Comisiei"", se arată în răspunsul trimis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Reprezentanții municipalității spun că vor cere Inspecției de Stat în Construcții să verifice cazul.

"Având în vedere că reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții au efectuat verificări în anul 2017 și au dispus măsuri de punere în siguranță prin Procesul Verbal de Control încheiat în data de 14.11.2017, în baza Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, republicată, Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București va solicita acestei instituții verificarea situației actuale și dispunerea măsurilor ce se impun", se mai arată în răspunsul Primăriei Capitalei.

În ciuda ilegalităților flagrante petrecute cu imobilul de pe strada Visarion 8 în ultimii 10 ani, pe 31 mai 2019, Primăria Capitalei a autorizat pe teren un bloc cu două subsoluri, parter și 4 etaje cu funcțiunea de locuințe colective.

Beneficiarul este Bodin Claudiu Roberto, potrivit datelor de pe site-ul Primăriei Capitalei.

"În ceea ce privește autorizația de construire eliberată de Direcția Generală de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Municipiului București pentru adresa de pe Strada Visarion nr. 8, precizăm că aceasta a avut la baza extrasul de carte funciară care prezintă terenul liber de construcții, situație constatată și de Comisia zonală de monumente istorice care a eliberat avizul specific necesar autorizării. Subliniem faptul că autorizația de construire este emisă în temeiul legii, cu toate acordurile și avizele necesare", spun reprezentanții Primăriei Capitalei.

Visarion 8 - anul 1998
Visarion 8 - anul 1998
Visarion 8 - anul 2001
Visarion 8 - anul 2001
Visarion 8 - anul 2007
Visarion 8 - anul 2007
Visarion 8 - anul 2008
Visarion 8 - anul 2008
Visarion 8 - anul 2012
Visarion 8 - anul 2012
Visarion 8 - anul 2018
Visarion 8 - anul 2018
Visarion 8 - iulie 2019
Visarion 8 - iulie 2019

De ce nu a fost clasată clădirea?

Prin cererile nr. 351 din 23 martie 2007 şi 16 aprilie 2007 trimise Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a Municipiului Bucureşti (DCCPCN) de către Institutul Naţional al Monumentelor Istorice (INMI) se cerea clasarea în regim de urgenţă a imobilului care astfel ar fi putut fi protejat prin lege, se arată într-un articol al celor de la Jurnalul.ro. Acestor cereri domnul Ştefan Damian, director al DCCPCN, răspunde la data de 14 mai 2007 astfel:

"a) Potrivit evidenţelor noastre, nu sunt întrunite condiţiile prevăzute la art. 21 alin. (1) din Legea 422/2001 republicată pentru a se considera că imobilul în cauză se află în pericol iminent de distrugere sau alterare fizică, astfel încăt să se impună luarea unor măsuri excepţionale pentru salvarea sa. Astfel, la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a Municipiului Bucureşti au fost depuse documentaţii de avizare a desfiinţării (nr. SMI 1435/14.11.2006 şi 276/05.02.2007) care au fost respinse, proprietarii depunănd ulterior o documentaţie (379/16.02.2007) cu variante de intervenţie întemeiate prin Studiul istoric elaborat de arh. Valeriu Drăgan, specialist atestat de Ministerul Culturii şi Cultelor.

b) În şedinţa CZMI nr. 12 din 22.03.2007 s-a analizat documentaţia depusă sub nr. 379/16.02.2007, concluziile fiind comunicate proprietarilor care le-au contestat prin memoriul nr. 736/27.03.2007. Astfel, contestaţia depusă şi întregul dosar aferent au fost înaintate Ministerului Culturii şi Cultelor cu adresa nr. 736/26.04.2007, urmănd a se rezolva în conformitate cu prevederile art. 23 alin. (3) din Regulamentul aprobat prin OMCC nr. 2435/2006.

c) În condiţiile în care proprietarii/petenţii au respectat procedurile de analiză/avizare instituite prin reglementările legale în vigoare, considerăm că nu sunt întrunite condiţiile care să impună clasarea de urgenţă a imobilului în cauză. În plus, arătăm că: studiul elaborat de arh. Valeriu Eugeniu Drăgan, analizat în şedinţa CZMI din 22.03.2007, nu propune clasarea imobilului respectiv".

Prin urmare domnul Ştefan Damian a hotărăt că "protejarea imobilului în cauză se realizează eficient, prin considerarea acestuia ca parte a ansamblului monument istoric Bd. Lascăr Catargiu cod LMI 2004 B-II-a-B-18328", deşi printr-o pură coincidenţă în urma respingerii avizului de demolare din 14.11.2006 a avut loc un incendiu în clădire care a distrus doar parţial acoperişul. Imaginile atât din interior, cât şi din exterior arătau însă evoluţia clădirii între lunile martie-iulie 2007.

La data de 30 mai 2007, la şedinţa biroului Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice a fost depusă contestaţia privind stabilirea condiţiilor de intervenţie (demolare, reconstruire şi supraetajare cu o construcţie nouă P+5).

Comisia a respins proiectul depus de arh. Augustin Ioan, decizănd consolidarea şi conservarea clădirii, dar nu a declanşat procedura de clasare în regim de urgenţă.

Trebuie spus că arhitectul Ion D. Berindei a mai proiectat pe Bulevardul Lascăr Catargiu imobilele de la nr. 15 - casa general Arion (1897), nr. 21 - casa amiral Urseanu (1915) şi casa Cămărăşescu (1920) Lascăr Catargiu colţ cu Str. Orlando, putănd fi astfel observată evoluţia acestui arhitect de-a lungul carierei sale.

Sursă text și foto: HotNews.ro

Citit 2608 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Noiembrie 2019 23:44

1 comentariu

  • Link la comentariu Dorneanu Elena Vineri, 09 August 2019 20:46 postat de Dorneanu Elena

    În Timișoara, oricât de veche ar fi o clădire din patrimoniul istoric, nu ai voie să montezi nici măcar un aparat de aer condiționat. Ea trebuie conservată și bine păstrată până la momentul restaurării ei. Care, din păcate, vine uneori, f târziu..Cum nu s-a luat nici o măsură în toți acești ani ??!!

    Raportează

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.