Duminică, 02 Mai 2021 08:52

Afacerea Herăstrău Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Restaurante si pontoane pe marginea lacului Herăstrău Restaurante si pontoane pe marginea lacului Herăstrău Foto: Hotnews

O ancheta jurnalistică realizată de Hotnews arată că terenul pe care funcționează mai multe restaurante din Parcul Herăstrău ar fi fost acordat ilegal celor care dețin respectivele localuri.

Publicația online Hotnews a obținut un răspuns de la autorități potrivit căruia terenurile au fost acordate de Primaria Sectorului 1, dar fără acordul Primăria Capitalei, deci fără respectarea legii, notează jurnaliștii.

În Parcul Herăstrău, monument istoric, sunt peste 50 de terase și restaurante, arată jurnaliștii Hotnews, care subliniază că pe Șoseaua Nordului abia dacă mai vezi lacul din cauza pontoanelor uriașe construite pentru terase.

Hotnews arată că șapte construcții din parc au fost vândute de Primaria Sectorului 1 în baza unei legi din 2002 - iar terenul de sub ele și din jur a fost concesionat de Primaăria Sectorului 1 fără acordul Primăriei Capitalei, deci fără respectarea legii.

Pentru restul, Administrația Lacuri Parcuri și Agrement, administratorul parcului, a încheiat 44 de contracte de închiriere și asociere în participațiune 1997-2019, cele mai lungi contracte expirând în 2039.

Chiria/redevența pe care o primește municipalitatea pornește de la 200 de euro/lună până la 3.000 de euro, sume modice față de profitul obținut de restaurante.

De asemenea, Hotnews arată ca unele terase și restaurante din Herastrău sunt deținute de firme controlate prin interpuși de Sebastian Ghiță, gruparea Cocoș-Bittner-Petrache, Mitică Dragomir, fosta soție a lui Cristi Borcea, și fostul comisar șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța.

În ultimii ani, în loc să scadă numarul constructiilor, în parc au apărut altele noi se mai arată în articol.

Materialul integral Hotnews îl puteți citi aici.

​​​​​​​Istoric

Parcul Herăstrău a fost construit în 1936 în jurul lacului Herăstrău şi suprafaţa lui este de 187 de hectare. A apărut pentru că înainte de 1930 era o zonă mlăștinoasă, care nu se potrivea cu Arcul de Triumf.

Parcul Herăstrău este situat pe malul lacului cu același nume în partea de nord a Bucureştiului, între Bulevardele Aviatorilor şi Constantin Prezan, Şoseaua Kiseleff, Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, Şoseaua Băneasa şi Şoseaua Nordului. Este de fapt un mare complex de parcuri situat în jurul Lacului Herăstrău. Aici găsim: Expoflora-zona reprezentativă, Muzeul Satului, Parcul Herăstrău-Kisseleff, Parcul Herăstrău-Nord şi Parcul Bordei.

De-a lungul istoriei sale, parcul s-a numit Parcul Naţional, Luna Bucureștilor Parcul Carol al II-lea şi Parcul I. V. Stalin. Pe când avea această ultimă denumire, la intrarea în parc s-a aflat şi o statuie a lui Stalin, ridicată în 1951 şi demolată în 1962. Aceasta a fost însă schimbată ulterior cu una ce îl reprezintă pe generalul francez Charlles De Gaulle, statuie ce a fost inaugurată cu ocazia Sommet-ului Francofoniei de la București. Ea se află chiar la intrarea în parc dinspre Piața Charlles De Gaulle.

Parcul a dobândit forma pe care o știm astăzi abia în 1951.

​​​​​​​Arhitecţii Ernest Pinard şi Friedrich Rebhun au fost cei care au gândit amenajarea parcului, iar aleile au fost concepute de arhitectul Octav Doicescu.

Malurile lacului Herăstrău sunt îndiguite pentru a preveni inundațiile, iar ecluza, care face legătura cu lacul Floreasca construită în perioada 1933-1936 a fost redeschisă în anul 2006. Aceasta permite călătoria cu vaporașul din lacul Herăstrău în lacul Floreasca, dar are și rol de golire a lacului Herăstrău, atunci când crește nivelul apei din cauza ploilor.

În primul vaporaș care a trecut prin ecluză s-a aflat și regele Carol al II-lea al României.

Parcul Herastrau a fost declarat monument istoric în clasa de importanță A și i-a fost atribuit codul LMI B-II-a-A-18802.

Deoarece pe malul de Nord Est al lacului Herăstraău, pe teritoriul parcului Herăstrău, a fost descoperită o așezare paleolitica de locuire civilă, parcul a fost înscris și în Repertoriul Arheologic Național cu cod RAN 179132.17.

Citit 264 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Iulie 2021 12:33

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.