Miercuri, 16 Februarie 2022 08:33

"Așezămintele Brătianu" din București vor fi restaurate Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Situatia actuală a așezămintele Culturale Ion I.C. Brătianu Situatia actuală a așezămintele Culturale Ion I.C. Brătianu Foto: sospatrimoniu.ro

Așezămintele Ion I. C. Brătianu din strada Biserica Amzei din București vor fi restaurate și reintegrate în circuitul public cultural al Bucureștiului. Restaurarea se va face cu bani europeni.

Imobilul se află în prezent într-o stare avansată de degradare, întrucât nu au mai fost făcute reparaţii, iar expertiza tehnică realizată relevă faptul că structura de rezistenţă este în pragul prăbuşirii parţiale sau totale. Odată cu trecerea timpului şi ca urmare a lipsei unei întreţineri minimale, a acţiunii intemperiilor, a deteriorărilor de natură mecanică, au apărut degradări de profunzime.

"Biblioteca Națională a României își propune restaurarea, transformareea și activarea Așezămintelor Brătianu, prin reintroducerea în circuitul cultural al imobilului care a aparținut familiei Brătianu (…). În vederea restaurării clădirii, BNR a depus documentația necesară includerii ansamblului de patrimoniu în cererea de împrumut realizată de Guvernul României, ca urmare a aprobării Memorandumului cu tema Acord de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de până la 216 milioane de Euro, în vederea susținerii proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România, cerere ulterior aprobată”, se arată într-un document publicat pe site-ul oficial al Bibliotecii Naționale a României, în octombrie 2021, citat de cei de la B365.ro.

Așezămintele Brătianu din strada Biserica Amzei din București au fost gândite ca o imensă bibliotecă deschisă tuturor românilor și pusă la dispoziție de familia Brătianu. Autorul ansamblului de clădiri a fost ales Petre Antonescu, prieten și arhitect dedicat familiei Brătianu. Petre Antonescu a proiectat, printre alte clădiri icon pentru stilul național, Vila Florica, locul de suflet al familiei Brătianu. După Ion Mincu, Petre Antonescu face parte din a două generație a stilului național, alături de Cristofi Cerchez, Statie Ciortan și Paul Smărăndescu. Îi datorăm Palatul Primăriei București, inițial Ministerul Lucrărilor Publice, Banca Marmorosch-Blank, Palatul Krețulescu și numeroase reședințe particulare, cum este Vila Oromolu.

Mai multe informații despre acest ansamblu arhitectural găsiți aici: Un monument istoric lăsat uitării: Așezămintele Culturale "Ion I.C. Brătianu".

Citit 568 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Februarie 2022 08:49

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.