Vineri, 01 Iulie 2022 12:28

Hotelul Concordia – Clădirea Unirii Principatelor Române, distrusă de ignoranţă Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Hotelul Concordia din Bucureşti este un monument istoric de importanţă naţională. Hotelul Concordia din Bucureşti este un monument istoric de importanţă naţională. europalibera.ro, adevarul.ro

Hotelul Concordia din Bucureşti este un monument istoric de importanţă naţională, fiind locul în care, în 24 ianuarie 1859, a fost pecetluită Unirea Moldovei cu Ţara Românească. Hotelul „Micii Uniri” a fost coroana Bucureştiului, prezentat drept „cel mai european hotel” al acelor vremuri datorită restaurantului cu bucătărie occidentală şi a cafenelei, frecventate de scriitori de renume, printre care Lev Tolstoi.

Simbol al naşterii României, Hotel Concordia se află pe lista monumentelor de patrimoniu, însă starea avansată de degradare reflectă imaginea respectului autorităţilor actuale faţă de făuritorii ţării. Aflată în proprietate privată, clădirea a fost ignorată de autorităţi (Ministerul Culturii şi Primăria Capitalei), devenind o ruină.

Istoric

Imobilul situat pe strada Smârdan nr. 39 (fosta Uliţă Nemţească) din Capitală, la momentul la care a fost construit, în 1852, avea 90 de camere. Considerat „bijuteria Coroanei Bucureştiului”, era frecventat de elita politică a acelor vremuri, mari industriaşi şi diplomaţi străini, datorită facilităţilor oferite. Cunoscut drept cel mai european hotel al vremii, unitatea avea biliard, cafenea şi restaurant unde erau servite preparate din bucătăria franceză, germană, italiană şi românească. La restaurantul Hotelului Concordia, se întâlneau personalităţi ale acelor vremuri, precum Ion Brătianu, C.A. Rosetti, fraţii Golescu, Vasile Boerescu, Barbu Ştirbey şi Gheorghe Bibescu.

În anul 1884, hotelul aflat în proprietatea maiorului Athanasie Fănuţă a fost afectat de un puternic incendiu, fiind ars aproape complet. A fost refăcut, dar în 1901-1902, a avut loc un alt incendiu.

Hotelul a funcţionat până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În comunism, a fost administrat de Întreprinderea de Construcţii, Reparaţii şi Administrare Locativă/ ICRAL, care a alocat spaţii locative oamenilor muncii şi persoanelor expropriate din cartiere mărginaşe, unde se construiau blocuri.

În anul 2002, imobilul a intrat în circuitul privat printr-o decizie a primarului Capitalei, Traian Băsescu. La scurt timp de la intrarea în posesia (octombrie 2003), proprietarul de cetăţenie româno-italiană a vândut imobilul companiei RO NATURSTEIN SRL (firma are în proprietate peste 50 de imobile în Bucureşti),administrată de Grigore Miu, cunoscut al investitorilor imobiliari, care s-au specializat în cumpărarea de drepturi litigioase asupra clădirilor solicitate spre revendicare în perioada 2000-2012.

Începând cu 2013, clădirea a fost cumpărată de Cristina Simona Neţoiu şi Cătălin Eusebiu Pănoiu, acţionari ai firmei TEAM LOGISTIC SPECIALIST SRL specializată în transport maritim de mărfuri. În 2019, proprietarii au obţinut autorizaţiile de construcţie pentru refacerea clădirii, însă nu au făcut niciun demers în acest sens.

Semnificaţia istorică

Clădirea a găzduit unul dintre acele momente istorice definiorii pentru identitatea României, în noaptea dintre 23 şi 24 ianuarie 1859, în camera-apartament, numerotată cu 5, fiind decisă Unirea Principatelor Române şi alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Ţării Româneşti.

Valoarea patrimonială a monumentului ignorată de autorităţi

Deşi imobilul este încadrat pe lista monumentelor istorice a municipilui Bucureşti (cod LMI B-II-m-B-19708), la 163 de la momentul istoric al Unirii, clădirea de patrimoniu se află într-o stare avansată de degradare în ciuda demersurilor şi a presiunilor din zona societăţii civile (profesori, istorici), a presei şi a arhitecţilor. Aceştia au solicitat insistent preluarea de la proprietarii clădirii, având în vedere că, timp de 30 de ani, monumentul a fost ignorat de toţi cei care l-au deţinut. Primăria Municipiului Bucureşti a transmis că a luat măsuri, conform competenţelor legale, şi a oferit suport tehnic proprietarilor pentru a urgenta procedurile de restaurare a clădirii monument istoric, însă demersurile au fost împiedicate de lipsa de interes din partea proprietarilor.

Din această cauză, experţii în domeniu consideră că singura soluţie ar fi ca imobilul să fie confiscat şi restaurat de urgenţă.

Citit 548 ori Ultima modificare Sâmbătă, 19 Noiembrie 2022 22:19
Piața Concordiei
Bucharest, Romania ,040194

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.