Vineri, 03 Iunie 2022 10:09

BISERICA “SFINŢII APOSTOLI PETRU ŞI PAVEL” DIN ODOBEŞTI, RIDICATĂ DE NEGUSTORII DE VINURI, SE PRĂBUŞEŞTE Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Biserica “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Odobeşti, judeţul Vrancea, cunoscută şi sub denumirea de “Biserica Cazaclii”, este o altă dovadă a distrugerii patrimoniului religios din România. Declarat monument istoric, edificiul a fost afectat de cutremure, dar şi de nepăsarea autorităţilor care s-au arătat mereu neputincioase în salvarea patrimoniului, motivând lipsa resurselor financiare.

Biserica este emblematică, fiind singura construită de negustorii de vinuri pe teritoriul românesc, aici fiind stabilit preţul vinului pentru întreaga Europă de Est.

SCURTĂ PREZENTARE

Biserica Cazaclii a fost construită în anul 1777 de negustorii de vinuri din Europa -negustorii cazaclii (moldoveni, greci, polonezi, armeni). Aici se oficiau slujbe în limbile rusă, română şi greacă. De asemenea, edificiul era şi locul în care comercianţii se întâlneau şi negociau preţul vinului din zona de podgorie.

Aceştia cumpărau vinurile din Odobeşti şi le vindeau în Imperiul Ţarist. Comerţul s-a derulat până în 1859, când regimul ţarist a crescut semnificativ taxele pentru vinuri, iar negustorii au renunţat la afacerea care nu le mai aducea profit.

Biserica se remarcă prin calitatea materialului din care este făcută, măiestria ornamentelor, planul drept, pronaosul şi naosul, despărţite de un perete şi altarul poligonal, cu 5 laturi.

Locul are o deosebită importanţă deoarece aici a fost înfiinţat primul cimitir al eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.

În anul 2007, biserica a fost preluată de Primăria Odobeşti, iar în 2009 a fost declarată monument istoric (cod LMI II-m-A-20956). În 2018, autorităţile locale au întocmit documentaţia pentru reabilitarea/ conservarea clădirii din fonduri guvernamentale, însă nu s-a făcut nimic concret pentru salvarea acestui imobil, care poartă în spate o îtreagă istorie a vinurilor din Odobeşti.

 

DEFICIENŢE CARE PERICLITEAZĂ VALOAREA PATRIMONIALĂ A MONUMENTULUI

În prezent, biserica este o ruină, fiind afectată de trecerea timpului şi lipsa lucrărilor de reabilitare. Cu toate acestea, s-a încăpăţânat să rămână în picioare şi să amintească de istoria comerţului cu vinuri în Podgoria Putnei.

Clădirea a suferit din cauza cutremurelor din 1802 şi 1838, iar în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, turnul clopotniţă s-a prăbuşit peste pridvor. După prăbuşire, edificiul a fost reabilitat (turn de lemn, pridvor nou, ridicat în zidărie, în locul celui iniţial, afectat de căderea turnului).

În perioada comunistă, lăcaşul de cult a fost abandonat, fiind interzisă folosirea sa, iar în anul 1986, oficialii judeţului au propus să fie demolat, dar parohul a întârziat demersul.

Atragerea fondurilor pentru conservarea bisericii va fi un important punct pentru dezvoltarea turismului în Vrancea.

Citit 604 ori Ultima modificare Luni, 13 Iunie 2022 14:13

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.