Joi, 28 Iulie 2022 09:50

Biserica de lemn “Sfântul Gheorghe Pişteştii din Vale” din Gorj - dată uitării Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Biserica de lemn "Sfântul Gheorghe Pişteştii din Vale" Biserica de lemn "Sfântul Gheorghe Pişteştii din Vale" gorjeanul.ro

Judeţul Gorj s-ar putea mândri cu numeroase biserici din lemn, monumente istorice, însă, din păcate, multe dintre ele sunt într-o stare avansată de degradare şi nimeni nu este interesat să le salveze. Intemperiile naturii, trecerea timpului şi lipsa lucrărilor de reabilitare şi-au pus amprenta pe aceste comori patrimoniale. Un exemplu este biserica de lemn “Sfântul Gheorghe Pişteştii din Vale“ din comuna Bălăneşti, judeţul Gorj, înregistrată ca monument istoric sub codul GJ-II-m-B-09459.

Scurt istoric

Conform statisticilor, numărul bisericilor din lemn regăsite în judeţul Gorj este comparabil cu cel existent în Maramureş, însă valoarea acestora nu a fost adusă, din păcate, în atenţie. Bisericile din lemn sunt dovada unei străvechi civilizaţii a lemnului, iar specificitatea lor constă în dispunerea direct pe pământ a temeliei.

Biserica “Sfântul Gheorghe Pişteştii din Vale” a fost construită în anul 1832, istoricul său putând fi descifrat din pisania cu litere chirilice.

În ceea ce priveşte arhitectura, are formă de navă şi dispune, deasupra pronaosului, de un turn-clopotniţă şi de o absidă decroşată, poligonală, cu 5 laturi. De asemenea, este netencuită, construită din bârne de lemn, pe o temelie de piatră.

Valoarea arhitecturală a bisericii a fost afectată de faptul că a fost acoperită cu tablă, material impropriu acestui tip de construcţie.

Este necesar ca autorităţile centrale şi locale să urgenteze demararea lucrărilor de reabilitare pentru salvarea acestei clădiri de patrimoniu, ceea ce ar reprezenta o reală oportunitate de dezvoltare durabilă a zonei.

Statul român are la dispoziţie o adevărată comoară culturală, care ar trebui valorificată în mod corespunzător.

 

Citit 420 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2022 09:38

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.