Luni, 08 August 2022 13:06

Perla pierdută a Bărăganului - biserica “Cuvioasa Paraschiva” din Ivăneşti Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Biserica "Cuvioasa Paraschiva" din Ivanesti Biserica "Cuvioasa Paraschiva" din Ivanesti adevarul.ro

În mijlocul Bărăganului, mai exact în satul Ivăneşti din judeţul Ialomiţa, se află biserica ce poartă hramul “Cuvioasa Paraschiva”. Deşi înscrisă pe lista monumentelor istorice (cod IL-II-m-B-14133), aceasta a fost abandonată de enoriaşi şi autorităţi, riscând să se prăbuşească. Biserica are în spate o legendă tristă ce datează din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Restaurarea şi punerea în valoare a lăcaşului de cult sunt greu de realizat, mai ales că o nouă biserică, ce poartă acelaşi hram, a fost construită la intrarea în sat.

Istoric

Biserica, ridicată între anii 1844-1854, de către familia boierului Gheorghe Cruţu, se remarcă prin stilul tradiţional muntenesc: structura masivă a zidurilor, planul în formă de cruce, turla din lemn de salcâm, ridicată deaspura pronaosului, coloane de inspiraţie grecească la intrare. Blocurile de granit, folosite pentru ridicarea lăcaşului, au fost transportate din Dobrogea, cu carele trase de boi.

Legenda spune că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, soldaţii nemţi s-au refugiat în această biserică, rugându-se pentru vieţile lor. Au fost însă găsiţi de militarii ruşi care i-au executat chiar în altarul bisericii, iar oamenii locului cred că de atunci edificiul este bântuit de sufletele celor ucişi.

Din cauza alunecărilor de teren şi a solului inundabil, sătenii au părăsit zona din jurul acesteia.

Deficienţe care periclitează valoarea patrimonială a monumentului   

Biserica se află în stare avansată de degradare: turla şi acoperişul s-au prăbuşit, zidurile sunt deteriorate, uşile şi ferestrele lipsesc, iar piatra de pisanie este crăpată. S-au mai păstrat părţi din iconostasul original şi din pictura iniţială.

Această biserică este una dintre cele mai impunătoare din zona Bărăganului, iar reabilitarea şi legenda pe care o poartă ar atrage cu siguranţă mulţi turişti în zonă.

Citit 527 ori Ultima modificare Joi, 01 Septembrie 2022 09:37

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.