Imprimă această pagină
Duminică, 16 Ianuarie 2022 20:07

Ateneul Român, atacat cu graffiti

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Ateneul Român Ateneul Român B365.ro

Monumentul istoric pe scena căruia au concertat nume mari precum George Enescu, Dinu Lipatti, Cella Delavrancea, Ion Voicu, Bela Bartok, Igor Stravinski, Serghei Prokofiev, Herbert von Karajan, Arthur Rubinstein sau Yehudi Menuhin, a fost țintă a "graffiti tag-urilor”, după cum atrage atenția organizaţia non-guvernamentală ARCEN, care elaborează proiecte şi programe de conservare a memoriei Bucureştiului.

"Ne îngrijorează fenomenul "graffiti tag-urilor" de pe faţadele clădirilor istorice din Bucureşti. O nouă victimă: Ateneul Român, monument istoric de valoare naţională înscris în patrimoniul universal UNESCO. Lipsa acţiunii atrage după sine şi mai multe tag-uri”, spun reprezentanţii ARCEN într-un mesaj pe Facebook.

Aceştia fac apel la bucureşteni să sesizeze organizaţia dacă văd "clădiri mutilate”.

“Tot Bucureștiul e plin de aceste taguri ale diverşilor tineri iîn general care semnează în diverse locuri din București, problema este că pe monumentele istorice, pe clădirile protejate este strict interzisă această practică. E o formă de exprimare și nu trebuie neapărat oprită, trebuie făcute 3 lucruri în paralel, educație, în sensul de ce înseamnă o clădire de patrimoniu, ce înseamnă o zonă protejată, 2, amenajarea unor spaţii dedicate acestui tip de artă urbană și 3, un regulament care să interzică această vandalizare a fondului construit al Bucureștiului”, a declarat președintele Asociația ARCEN, Edmond Niculusca.

Demersurile făcute de societatea civilă imediat după incident, au dus într-un final la curăţarea clădirii Ateneului.

“Am făcut o sesizare către mai multe instituţii, către administraţia Ateneului Român, către ministerul Culturii, către Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, Primăria Capitalei, poliţia locală, cumva atât administraţia cât şi municipalitatea au obligaţia de a asigura integritatea monumentelor istorice, iar atunci când vorbim despre Ateneu este un monument istoric de valoare naţională”, a precizat vicepreședinte ARCEN, Alberto Groșescu.

Despre lupta cu vandalizarea monumentului si istoria lui unică puteți citi mai multe într-un reportaj B365.ro.

Citit 150 ori Ultima modificare Duminică, 16 Ianuarie 2022 20:13
Admin

Articole recente - Admin

Articole înrudite