Luni, 26 August 2013 12:43

Palatul și fabrica de bere Bragadiru (Galerie FOTO)

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Ruinele fostei Fabrici de Bere Rahova. Ruinele fostei Fabrici de Bere Rahova. FOTO: www.sospatrimoniu.ro

Dumitru Marinescu Bragadiru fondează fabrica de bere Bragadiru la 1882. În perioada 1882 –1911 pe terenul de cca 10 hectare sunt ridicate majoritatea clădirilor fabricii – spații de producție, dar și locuințe pentru angajați și spații de loisir. 

Fabrica era concurentul român al celor două fabrici nemțesti deja existente - cea a germanului Erharld Luther și cea a lui Carol H. Oppler făcută în 1870.

Din cele 10 hectare de pământ, antreprenorul a donat 2 hectare primăriei pentru construirea bulevardului Coşbuc. 

Puţini ştiu că prima reţea de telefonie cu stâlpi de telegraf din România a fost construită de Bragadiru, reţea care făcea legătura între fabrica de bere şi moşia din comuna Bragadiru din acea vreme, unde el deţinea mai multe fabrici de alcool. 

În anul 1901 cronicile arătau că fabrica de bere avea dotări de ultimă generaţie. 

Maşini cu abur de 120 de cai putere care prelucrau orzul şi orzoaica din ţară şi hameiul provenit din Boiemia, iar producţia de bere atingea aproape 3.126.528 litri fiind a treia ca producţie din Europa, faţă de 2.422.950 a Fabricii Luther sau 1.896.580 a Fabricii Oppler.

În 1909 fabrica devine societate pe acțiuni. Prin cumpărări succesive s-a mărit terenul aferent fabricii, atingând dimensiunea maximă în 1930. Concomitent fabrica s-a extins în etape, cu utilaje moderne și clădiri pe măsură.

Palatul Bragadiru, numit inițial "salloon", apoi "Coloseum", a fost construit de arhitectul Sonnetzer la 1909 și a fost folosit ca berărie și sală de spectacole, dar și pentru serbarea unor evenimente de familie ale lucrătorilor. 

Este de remarcat personalitatea lui Bragadiru, industriaș român care, prin forțe proprii și pornindu-și cariera ca băiat de prăvălie a ajuns unul dintre cei mai bogați oameni ai Europei. A fost preocupat mereu atât de progresul tehnic cât și de bunăstarea angajaților săi, punând bazele politicii sociale și influențând semnificativ viața economică în România.

În 1948 fabrica este naționalizată devenind în anii socialismului Fabrica de bere Rahova, perioadă în care sunt adăugate unele corpuri noi. 

Fabrica este privatizată după 1989

După 1989 fabrica este privatizată defectuos de AVAS deși exista o cerere de retrocedare din partea moștenitorilor Bragadiru. Transformarea sa în mall și centru de afaceri a rămas doar o intenție pe fondul dificultăților financiare și al procesului de retrocedare. 

Se păstrează mare parte din clădirile fabricii – birouri, producție, depozite - văduvite însă de utilajele care au fost casate și topite înainte de a se putea interveni pentru salvarea lor.

Contextul urbanistic este unul precar, demolările masive, calitatea și starea materială proastă a locuitorilor, destructurarea zonei și funcționarea defectuoasă a circulației pe calea Rahovei au contribuit la izolarea ansamblului și degradarea sa continuă. 

Noua intervenție de restaurare de la Vama Antrepozite pare să înceapă să schimbe calitatea zonei.

În prezent, Palatul Bragadiru este în stare bună, fiind recuperat de moștenitori și restaurat, funcționând azi ca sală de bal de prestigiu în Bucuresti. 

Palatul are 10.000 de metri pătrați construiți și un teren aferent de 12.000 de metri pătrați și este declarat monument istoric de către Ministerul Culturii și Cultelor.

Starea de conservare a ansamblului fabricii, neutilizat, este precară.

Unele fețe au fost recondiționate folosindu-se culor pastelate nepotrivite. Se remarcă furtul de materiale, lipsa de întreținere si degradarea finisajelor exterioare. 

Paza asigurată de o firmă pare să protejeze ansamblul de eventualii pasionați de patrimoniu fiind ineficientă sau chiar tolerantă în fața vandalizării și furtului de material. 

Una dintre clădirile din anii 70 este în stare foarte bună, fiindcă a fost transformată în magazin de bricolaj cu o arhitectură ridicolă, în culori stridente, ce preia prin pastisă detalii de la Vama Antrepozite.

Fabrica de bere se află în prezent în ruină.

Arhitecţii sunt de părere că adevăratul Centru Vechi al Capitalei începe din zona bulevardului Uranus, Palatul Bragadiru, fosta Fabrică de Bere a familiei Bragadiru şi se întinde până la Parcul Carol, Grădina Botanică şi Gara de Nord. 

"Clădirile din zona Rahovei sunt făcute toate cam în aceeaşi perioadă, mai precis la sfârşitul secolului al XIX-lea, şi reprezentau pentru Bucureşti una dintre cele mai noi clădiri. Aceste construcţii centrale sunt importante mai ales din punct de vedere al spaţiului dintre clădiri care poate fi folosit ca spaţiu de recreere pentru locuitorii oraşului”, a explicat, pentru adevarul.ro, Teodor Frolu, arhitectul care s-a ocupat de renovarea imobilului care adăposteşte Bursa Mărfurilor.

Locație monument: Bucuresti, Calea Rahovei 147-159, Sector 5.

Galerie foto: Palatul și fabrica de bere Bragadiru.

Citit 3105 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Octombrie 2016 20:07

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.