Miercuri, 21 Februarie 2024 10:11

Șanse pentru salvarea cinematografului Scala Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Cinema Scala Cinema Scala facebook.com

Potrivit Primăriei municipiului București, clădirea în care se află cinema Scala va fi reabilitată cu fonduri nerambursabile prin Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat. Întreg imobilul se află în stare avansată de degradare, pereții sunt crăpați, iar bucăți din tencuială s-au desprins. Începând cu 2015, sala de cinema nu a mai fost utilizată pentru proiecții, iar din 2016, întreaga clădire a fost încadrată în clasa I de risc seismic. În acest sens, există riscul prăbușirii în cazul unui seism major.

Prin locația ultracentrală (bulevardul Gheorghe Magheru) și valoarea simbolică, cinematograful reprezintă un simbol al orașului București, motiv pentru care este necesară intervenția rapidă asupra imobilului.

Valoarea lucrărilor este de aproximativ 80 de milioane de lei, însă mai sunt etape de parcurs până vor începe efectiv lucrările de consolidare. Astfel, este nevoie de aprobarea Consiliului General al municipiului București, de elaborarea indicatorilor tehnico-economici, respectiv de obținerea autorizației de construire, pentru care vor fi necesare avize din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență/ ISU și a Ministerului Culturii.

Toate aceste demersuri ar putea dura chiar un an, ceea ce înseamnă că lucrările de consolidare se pot finaliza, în cel mai bun scenariu, în 2028-2030.

Scurtă prezentare

Clădirea a fost proiectată de Rudolf Fränkel, un lider al mișcării avangardiste din Berlin, iar finalizarea construcției a avut loc în 1935 pe terenul industriașului Dumitru Bragadiru. Mai mult, sala de cinema (cu o suprafață de 952 de metri pătrați și o capacitate de 860 de locuri) a fost inaugurată în prezența regelui Mihai și a reginei Maria, iar la momentul respectiv, era dotată cu aer condiționat, ceea ce reprezenta o noutate pentru acea vreme.

Cinematograful Scala este parte a unui întreg bloc de locuințe inclus pe lista monumentelor istorice.

Odată cu instaurarea regimului comunist, clădirea a fost naționalizată, iar cinematograful a devenit unul dintre cele mai importante clădiri din București. În 2001, întreaga clădire a revenit moștenitorilor familiei Bragadiru. Aceștia au scos-o la vânzare, în 2019, prețul de pornire fiind de 4,5 milioane de euro.

Citit 314 ori Ultima modificare Joi, 29 Februarie 2024 13:24
Mai multe din această categorie: « Hotelul Concordia - ţinta unui fake news?


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.