SOS Patrimoniu

Marți, 09 Aprilie 2024 10:43

Cetatea Șoimoș - în cădere liberă

Situată în localitatea Lipova din județul Arad, Cetatea Șoimoș, monument istoric de importanță națională (cod LMI AR-II-a-A-00618), se află în stare de ruină, deși este mărturia unei istorii spectaculoase.

A fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1278, iar de-a lungul timpului s-a aflat în proprietatea mai multor personalități istorice, printre care: Iancu de Hunedoara, Gheorghe Hohenzollern de Brandenburg, Gheorghe Doja, Ioan Sigismund, Győrgy Borbély, Mihai Viteazul.

Consiliul Județean Arad și Primăria Lipova au făcut promisiuni  repetate pentru reabilitarea Cetății, însă niciun demers nu s-a concretizat. Mai mult, pare că disputa dintre cele două instituții a prevalat în fața lucrărilor de reabilitare.

Potrivit ultimelor declarații ale oficialilor, Ministerul Culturii a promis că va aloca fonduri pentru readucerea la viață a acestei fortărețe.

Vila Elisabeta, monument istoric de interes local (cod CS-II-M-B-11003), se află în localitatea Băile Herculane din județul Caraș-Severin.

Din cauza stării avansate de degradare, a fost scoasă din circuitul cultural al orașului. Deși de-a lungul timpului au existat inițiative din partea autorităților pentru reabilitarea acestui monument istoric, niciun demers nu a fost finalizat.

Pentru salvarea clădirii, reprezentanții Primăriei Băile Herculane au anunțat că au întreprins acțiunea de clasare a acesteia ca monument istoric de interes național, astfel încât să poată obține finanțare pentru reabilitare prin Programul Operațional Regional.

Consolidarea și restaurarea vilei ar reda-o circuitului cultural și turistic, mai ales că are o deosebită valoare istorică și arhitecturală.

În ultimii ani, patrimoniul industrial din București, cu o mare valoare tehnică și arhitecturală, a fost demolat masiv, autoritățile aprobând aceste demersuri din cauza stării avansate de degradare.

Pe modelul statelor europene, care în ultimii ani au înregistrat o creștere a conștientizării valorii patrimoniale, România ar putea evita dispariția patrimoniului industrial prin reconversia clădirilor industriale existente, în detrimentul demolării, prin adoptarea unor măsuri de prevenție, cu proiecție de termen lung.

Redacția noastră a adus în centrul atenției, de-a lungul timpului, starea avansată de degradare, respectiv riscul dispariției monumentului istoric de importanță națională, Moara lui Assan, clădire simbolică pentru patrimoniul industrial din București (www.sospatrimoniu.ro/sos-articole/patrimoniul-industrial/item/135-patrimoniul-industrial-al-capitalei-lasat-la-mila-timpului; www.sospatrimoniu.ro/sos-articole/despre-patrimoniul-din-bucuresti/item/119-moara-lui-assan-victima-intereselor-imobiliare).

Situată în localitatea Valeapai din județul Caraș-Severin, clădirea face parte din categoria monumentelor istorice de importanță locală (cod CS-II-m-B-11223).

Construit la mijlocul secolului al XIX-lea de către familia nobiliară Atanasievici, conacul este reprezentativ pentru zona Banatului de Sud datorită stilului baroc provincial.

În prezent, se află în stare avansată de degradare din cauza lipsei de implicare a proprietarilor care au fost dezinteresați de soarta acestui imobil. Autoritățile locale au promis că depun toate eforturile pentru a câștiga în instanță edificiul în vederea reabilitării, astfel încât clădirea să își redobândească strălucirea de odinioară.

Miercuri, 21 Februarie 2024 10:11

Șanse pentru salvarea cinematografului Scala

Potrivit Primăriei municipiului București, clădirea în care se află cinema Scala va fi reabilitată cu fonduri nerambursabile prin Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat. Întreg imobilul se află în stare avansată de degradare, pereții sunt crăpați, iar bucăți din tencuială s-au desprins. Începând cu 2015, sala de cinema nu a mai fost utilizată pentru proiecții, iar din 2016, întreaga clădire a fost încadrată în clasa I de risc seismic. În acest sens, există riscul prăbușirii în cazul unui seism major.

Palatul Cantacuzino, clădirea în care funcționează Muzeul ”George Enescu” din București, se află, din anul 2021, în proces de restaurare. Deși lucrările ar fi trebuit finalizate în toamna lui 2023, din întreaga lucrare doar un procent de 25% a fost realizat, mai exact, consolidarea clădirii.

Constructorul și proiectantul se acuză reciproc pentru această întârziere, în timp ce Ministerul Culturii a avut o atitudine pasivă față de modul în care au decurs lucrările. Mai mult, autoritățile au anunțat că vor căuta alte firme care să finalizeze reabilitarea.

În tot acest timp, Palatul Cantacuzino va continua să se degradeze.

Vineri, 15 Decembrie 2023 08:57

Conacul Tache Anastasiu

Înscris pe lista monumentelor istorice (cod GL-II-m-B-03076), conacul Tache Anastasiu se degradează treptat ca urmare a lipsei lucrărilor de reabilitare.

Clădirea a fost construită la sfîrșitul secolului al XIX-lea și i-a aparținut boierului Tache Anastasiu, unul dintre fondatorii Partidului Național Liberal.

Potrivit reprezentanților autorităților locale, lipsa resurselor financiare a dus la degradarea treptată a monumentului istoric, motiv pentru care singura salvare ar consta în atragerea fondurilor europene care să-l repună în valoare.

Este un loc cu valoare istorică, unde s-a plănuit Unirea Țării Românești și a Moldovei. Cu toate acestea, niciodată nu au fost găsite finanțări pentru ținerea în viață a imobilului. Deși inclus pe lista monumentelor istorice (GL-IV-m-B-0314), conacul Țigănești din județul Galați a fost lăsat în paragină, făcând subiectul unui proces de 17 ani prin care Academia Română a încercat să reintre în posesia sa, după confiscarea abuzivă de către regimul comunist și după naționalizare.

În prezent, Consiliul Județean Galați a reușit să încheie un acord de cooperare cu Academia Română, urmând ca, în viitorii 10 ani, să administreze monumentul istoric.

Reprezentanții autorităților locale au promis că vor obține finanțare cu fonduri europene pentru reabilitarea clădirii. Rămâne să vedem rezultatul!

 

Clădirea istorică a fost ridicată în secolul al XVII-lea, fiind un loc vizitat frecvent de Tudor Vladimirescu. Contruită în stilul unei cule, casa este localizată în comuna Săcelu, județul Gorj (stațiune balneoclimatică de interes regional), în apropierea Școlii Gimnaziale și a Centrului de agrement din localitate. Din păcate, starea monumentului a fost afectată de lipsa de implicare a autorităților, clădirea devenind un pericol public pentru locuitori și, în special, pentru elevii școlii din localitate.

Recent, potrivit unui comunicat al Primăriei Săcelu, clădirea a fost inclusă într-un proietect de restaurare, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență/ PNRR. Rămâne de văzut în ce măsură se vor concretiza demersurile, iar monumentul să fie salvat și transformat într-un obiectiv a cărui valoare patrimonială să fie evidențiată.

Ansamblul conacului de vie brâncovenesc din localitatea Valea Mare - Ștefănești (județul Argeș) este un obiectiv unicat al epocii brâncovenești, remarcabil prin construcția solidă.

În anul 2004, a fost declarat Ansamblu și inclus pe lista monumentelor istorice cu valoare națională (cod LMI-AG-II-m-A-13834). Cu toate acestea, edificiul nu a fost vreodată pus în valoare, iar lipsa de acțiune din partea autorităților locale ce îl administrează a facilitat transformarea ansamblului în ruine.

Pagina 1 din 8