Marți, 26 Martie 2024 13:16

Demersuri pentru încadrarea Vilei Elisabeta din Herculane ca monument istoric de interes național Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Vilsa Elisabeta Vilsa Elisabeta carasinfo.ro

Vila Elisabeta, monument istoric de interes local (cod CS-II-M-B-11003), se află în localitatea Băile Herculane din județul Caraș-Severin.

Din cauza stării avansate de degradare, a fost scoasă din circuitul cultural al orașului. Deși de-a lungul timpului au existat inițiative din partea autorităților pentru reabilitarea acestui monument istoric, niciun demers nu a fost finalizat.

Pentru salvarea clădirii, reprezentanții Primăriei Băile Herculane au anunțat că au întreprins acțiunea de clasare a acesteia ca monument istoric de interes național, astfel încât să poată obține finanțare pentru reabilitare prin Programul Operațional Regional.

Consolidarea și restaurarea vilei ar reda-o circuitului cultural și turistic, mai ales că are o deosebită valoare istorică și arhitecturală.

Vila Elisabeta a fost construită în stil eclectic în anul 1875, iar numele său este legat de împărăteasa Elisabeta (Sissi) a Austriei care se caza aici când venea la tratament în stațiunea Băile Herculane.

În intervalul 1848-2010, clădirea a fost sediul Bibliotecii Orășenești ”Nicolae Stoica din Hațeg”, respectiv al Casei Orășenești de Cultură. În prezent, se află în administrarea autorităților locale.

După 1989, clădirea a intrat într-un proces continuu de degradare, deși au existat inițiative de reabilitare, care, din păcate, au eșuat și nu i-au redat strălucirea de altădată. Ultima dintre acestea a fost demarată în anul 2000 – proiectul ”Consolidare, restaurare și amenajare casa de cultură - Vila Elisabeta” din cadrul programului RO – Cultura, în valoare totală de aproximativ două milioane de euro. 85% din totalul acestei sume urma să fie acoperit din fonduri europene nerambursabile (granturi norvegiene), iar 15% din bugetul local. Din cauza lipsei resurselor financiare, Primăria Băile Herculane a stopat lucrările de reabilitare (2022), declarând că va căuta surse alternative de finanțare.

Astfel, oficialii locali au declarat că au demarat procedura de schimbare a grupei valorice de clasare a Vilei Elisabeta, din monument istoric de interes local (categoria B) în monument istoric de interes național (categoria A). Întregul demers a început în iulie 2023, când Primăria Băile Herculane a trimis documentația tehnică pentru schimbarea categoriei către Direcția Județeană pentru Cultură, iar ulterior către Comisia Zonală a Monumentrlor Istorice, Comisa Națională a Monumentelor Istorice, respectiv către Direcția Patrimoniu Cultural.

Momentan, autoritățile locale așteaptă decizia Ministerului Culturii.

Starea de degradare a acestui monument istoric este completată de peisajul dezolant al stațiunii Băile Herculane din cauza a zeci de bijuterii arhitecturale lăsate în paragină. Cândva, Băile Herculane  era una dintre cele mai frumoase stațiuni balneare din Europa, remarcabilă prin așezarea pitorească într-o vale adăpostită de munți.

Citit 1886 ori Ultima modificare Marți, 26 Martie 2024 13:22


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.