Vineri, 21 Octombrie 2022 16:29

Vila familiei Athanasovici - oportunitate pentru autorităţi Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Vila Athanasovici Vila Athanasovici

Clădirea impozantă, construită la începutul secolului XX şi realizată în stil eclectic după planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu, a aparţinut familiei avocatului şi senatorului Vladimir Athanasovici, una dintre cele mai distinse şi reprezentative familii ale epocii. Reşedinta elegantă, situată pe strada Batiştei nr. 39 din Capitală, păstrează elemente decorative impresionante, plafoane casetate în saloanele de la parter, vitralii şi stucaturi, precum şi o scară monumentală. În prezent, imobilul aflat pe lista monumntelor istorice este pus în vânzare pentru suma de 3,5 milioane de euro. Starea bună de conservare a monumentului istoric, precum şi poziţionarea sa, constituie argumente în favoarea preluării de către autorităţi şi creşterii valorii patrimoniale.

Istoric

Proprietatea aflată pe strada Baţiştei nr. 39 din Bucureşti a aparţinut familiei avocatului şi senatorului liberal Vladimir Athanasovici (1864 - 1928), fiul doctorului Gheorghe Athanasovici (1822-1892), primul medic legist al capitalei şi fondator, alături de doctorul Carol Davila, al Şcolii Naţionale de Medicină din Bucureşti.

Imobilul a fost construit în perioda 1897-1911, planurile clădirii fiind realizate de arhitectul Dimitrie Maimarolu, proiectantul unor clădiri valoroase pentru patrimoniul naţional (Palatul Patriarhiei, Palatul Cercului Militar Naţional, Biserica Sfântul Silvestru, Catedrala Armeană/ Biserica Armenească, Hotelul Concordia).

În anul 1939, clădirea a fost expropiată de către autorităţi, luându-se în calcul demoralea construcţiilor. În anul 1946, în urma schimbării de regim, planurile de demolare au fost  anulate şi proprietatea a fost naţionalizată. După anul 2000, a fost sediul Centrului Cultural al Republicii Ungare, ulterior fiind recuperată de către moştenitorii familiei Athanasovici.

În prezent, Vila Athanasovici este pusă în vânzare pentru suma de 3,5 milioane de euro.

Bijuteria arhitecturală poate fi pusă în valoare de autorităţi

Imobilul este clasat ca monument istoric (cod B-II-m-B-17947), preluarea acestuia de către autorităţi având un potenţial turistic semnificativ. Vila proiectată în stil eclectic păstrează elemente arhitecturale extrem de valoroase pentru patrimoniul cultural imobil din România. Printre acestea, putem menţiona: copertina de la intrare, faţada principală, vitralii, iar în interior scara majestuoasă din stejar sculptat.

Citit 1173 ori Ultima modificare Vineri, 21 Octombrie 2022 16:40

1 comentariu

  • Link la comentariu Anghelus Mihaela Duminică, 20 Noiembrie 2022 23:00 postat de Anghelus Mihaela

    Lasand deoparte ce a fost in ultimii ani, pentru Vila Athanasovici, in februarie 2022 am depus dosar pentru exercitarea dreptului de preemtiune al statului.
    Pana in prezent Ministerul Culturii inca nu a catadixit sa raspunda, nici pentru a exprima interesul si nici pentru a da negatie.

    Raportează

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.