Duminică, 01 Ianuarie 2017 19:46

Situație dezastruoasă a bisericilor din Buftea

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Biserica "Adormirea Maicii Domnului" Biserica "Adormirea Maicii Domnului" Foto: adevarul.ro

Sub dorința de a efectua lucrări de renovare și "reabilitare" autoritățile locale pun în pericol starea bisericilor din Buftea. Înlocuirea podelei de lemn cu granit a făcut ca în interiorul celor trei biserici să fie o stare permanentă de umezeală și conduce în mod clar la degradarea iconografiei autentice. Faptul că nu sunt incluse pe lista monumentelor naționale le oferă autorităților locale puteri sporite.

Biserica "Adormirea Maicii Domnului", biserică domnească ctitorie Barbu Dimitrie Știrbey din 1850, păstrează ca elemente autentice iconostasul cu puternică  amprentă neogotică, tronurile împărătești cu însemnele domnești și portretele votive ale domnitorului Știrbey cu soția acestuia.

Începând din vara anului 2014, autoritățile locale încep în acest sfânt lăcaș lucrări de "reabilitare". Se pune granit pe jos, deși anterior fusese lemn. Pereții încă umezesc din pricina apropierii de lac.

Aceste lucrări au fost efectuate cu meseriași obișnuiți. Termopanul exista mai de mult. S-au înlocuit și stanele.  

Revoltător este că autoritățile locale au comandat un iconostas nou la Neamț, dorind să-l înlocuiască pe cel autentic. De asemenea, se dorește repictarea sfântului lăcaș și o să ne trezim de fapt cu mult dorita schimbare a iconografiei autentice.

Atmosfera iarna este irespirabila în sfântul lăcaș deoarece se creează un abur iar ventilația nu este suficientă. Cu podeaua din lemn nu se creea acest abur.

Următoarea victima a reabilitărilor este Biserica Sfântul Nicolae –Parohia Atârnați I-Buftea, ctitorie 1809-1812 a boierului Constantin Dragodana.

Aici s-a pus granit pe jos și pe coloane, acoperișul a fost înlocuit cu tablă și s-a vopsit pe afară. L-am întrebat pe preot ce se întâmplă și mi-a răspuns că "a făcut biserica frumoasă". Acum acest preor urmează să fie mutat de acolo.Mai urma schimbarea schemei icografice sub masca repictării, desigur.

Sfânta "Varvara" - Parohia Atârnați Buftea urmează să intre în malaxorul reabilitării cu meseriași obișnuiți. Preotul a anunțat după Sf. Liturghie din 18 septembrie 2016 că se va aduce un iconostas nou de la Neamț.

Ctitoria cea mai iubită a lui Barbu A Știrbey - Sfânta Varvara Buftea 1934 - arhitect Berechet păstrează ca elemente de autenticitate tocmai iconostasul, stranele și tronurile împărătești cu însemnele princiare-esenta stejar.

Iconostasul actual nu prezintă deterorari. Are foiță de aur, care nu era.Probabil va apărea și aici granitul montat într-o zi și jumătate! Și o repictare va apărea.

Nu e necesar să fim profesori doctori în istoria artei sau în restaurare ca să înțelegem că aceste lucrări sunt prost făcute și mai ales că produc sub masca reinnoirii distrugerea elementelor de autenticitate culturală locală. 

Deși acestea nu sunt pe lista monumentelor naționale, bisericile reprezintă alături de Palatul Știrbey și de Capela de pe domeniu, elemente foarte importante dintr-un program de ctitorii cu rol civilizator pe care Barbu A. Știrbey le-a dăruit orașului Buftea.

Sunt ce avem mai prețios la Buftea. Asemenea semnale se fac mereu la conferinte sau în presă. Dar nu se întâmplă nimic. Dispar iconostase și sfinte chivote (exista un curent de opinii conform căruia dacă sunt de sec XVIII sau XIX nu prezintă interes). Întrebare concreta: Se poate opri acest fenomen? 

Un articol de Mihaela Stoica, cititor sospatrimoniu.ro

Citit 2916 ori Ultima modificare Duminică, 01 Ianuarie 2017 19:57

1 comentariu

  • Link la comentariu Ioana Zarnescu Duminică, 01 Ianuarie 2017 20:09 postat de Ioana Zarnescu

    Aceasta situatie o intalnim in toata tara. Ignoranta oficialitatilor si a preotilor va duce la pierderea patrimoniului nostru.
    De ce nu se consulta cu specialistii ?! De ce fac dupa capul lor ?! Pentru a DISTRUGE ce am mostenit de la parintii, bunicii si strabunicii nostri ! Exista Politia monumentelor, Directia judeteana pentru Cultura.
    Opinia enoriasilor cu bun simt si putina cultura...

    Raportează

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.