Joi, 17 Februarie 2011 00:42

Autorizația de construcție a Pasajului Splaiul Unirii-Mihai Bravu, atacată în instanță de Prefectul Capitalei

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a atacat în 21 ianuarie 2011, în instanţa de contencios administrativ, autorizaţia de constucţie nr. 615/29.12.2010 emisă de Primarul General al Municipiului Bucureşti privind construcţia, în regim de urgenţă a două pasaje rutiere, paralele, de câte doua benzi de circulaţie pe sens pe direcţia Şos. Mihai Bravu – Calea Văcăreştilor.

Prefectura Municipiului București a fost sesizată, în urma unui controlului tehnic de specialitate efectuat, de către Inspectoratul Teritorial în Construcţii Bucureşti Ilfov.

Inspectoratul Teritorial în Construcţii Bucureşti Ilfov susține că autorizația de construcție a fost emisă cu nesocotirea unora dintre prevederile legale aplicabile în materie.


Astfel, autoritatea în domeniu a semnalat următoarele încălcări ale legii, pe baza cărora a fost întemeiată acţiunea prefectului:

  • - autorizaţia nu are la bază o documentaţie de urbanism – Plan Urbanistic Zonal – aprobată prin Hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, condiţie impusă de Legea nr. 50/1991;
  • - în documentatia anexată autorizaţiei lipseşte avizul obligatoriu al Autorităţii pentru Protecţia mediului
  • - autorizaţia a fost emisă ca fiind Ť în regim de urgentať pentru o situaţie care nu se încadrează în cazurile prevăzute în mod expres de Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Conform legii, lucrări în regim de urgenţă sunt cele care se operează asupra clădirilor ce reprezintă pericol public, lucrări de sprijinire şi consolidare, demolări parţiale etc, ca urmare a unor calamităţi, avarii, accidente. Astfel, construcţia pasajului ca “lucrare în regim de urgenţă” nu este justificată, dar această încadrare a permis în mod eronat emiterea autorizaţiei de construcţie fără PUZ şi aviz de mediu
  • - Primarul general a emis autorizaţia de construcţie fără a realiza exproprierea terenurilor ce aparţin proprietăţii private a persoanelor fizice şi/sau juridice care urmează a fi afectate de execuţia acestor lucrări, încălcând astfel prevederile Legii nr. 50/1991, Legii nr. 33/1994 şi Legii nr. 255/2010.

Autorizaţia de construcţie este suspendată până la pronunţarea definitiva a instanţelor de judecată în urma sesizării efectuată de Prefectura Capitalei.

“În calitate de garant al respectării legii, sunt surprins să constat că Primarul General al Capitalei a ignorat prevederile legale într-un demers atât de important pentru bucureşteni. Țin să subliniez că sprijin şi sunt de acord cu orice demers al autorităţilor locale care aduce un plus de valoare Capitalei, însă nu pot permite încălcarea legii chiar de către autorităţile statului. Primăria trebuie să obţină, în cel mai scurt timp, aprobările necesare demarării, în concordanţă cu legea, a lucrărilor la respectivul pasaj”, a spus Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei.

Sursă: Politica locală
Citit 1316 ori Ultima modificare Vineri, 02 Mai 2014 14:30

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.