Miercuri, 16 August 2023 11:50

Conacul Callimachi - Văcărescu – un monument pierdut Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Conacul Callimachi-Văcărescu Conacul Callimachi-Văcărescu travellerinromania.com

Situat în localitatea Mănești din județul Prahova, clădirea face parte din categoria monumentelor istorice de importanță națională (cod LMI PH-II-a-A-16539.01). Cu toate acestea, se află în stare dezolantă, fiind afectat, de-a lungul timpului, de o serie de factori (filmări ale unei pelicule, incendiu, cutremur).

A fost construit între anii 1882-1892, după modelul Palatului Peleș din Sinaia, la inițiativa lui Theodor Văcărescu, iar planul a fost elaborat de arhitectul Paul Gottereau, cel care a proiectat Palatul CEC și Biblioteca Centrală Universitară din București.

Autoritățile nu au găsit însă niciodată fonduri pentru a menține în viață acest monument, remarcabil prin stilul arhitectonic.

Scurtă prezentare

Situat în localitatea Mănești din județul Prahova, conacul Callimachi-Văcărescu a fost construit în locul unei vechi case boierești, la inițiativa lui Theodor Văcărescu, fost general, diplomat, istoric și om politic. Acesta a fost mareșal al regelui Carol I, perioadă în care a supravegheat lucrările de construcție ale Castelului Peleș din Sinaia.

Conacul din Mănești a fost realizat după modelul Peleșului, motiv pentru care a fost supranumit ”castel”. Lucrările au început în anul 1882 și au durat 10 ani, iar planul a fost elaborat de arhitectul francez Paul Gottereau, cel care a ridicat Palatul CEC și Biblioteca Centrală Universitară din București.

Clădirea, construită pe 3 niveluri, avea la extremități două terase cu arcade susținute de coloane din lemn sculptat, iar interiorul prezenta ornamente deosebite, cu sculpturi din lemn și pereți acoperiți cu tapet din piele și mătase. De asemenea, vitraliile au fost realizate de Rudolf Ziegler, unul dintre pictorii care le-a realizat pe cele ale Castelului Peleș. Mai mult, conacul găzduia o bibliotecă plină de cărți vechi și rare. Pe frontispiciul conacului erau gravate două strofe, compuse de Theodor Văcărescu, ce făceau referire la istoria celor două familii care și-au legat numele de acest loc: Măneștii și Văcăreștii.

Conacul era înconjurat de un parc de 14 hectare, plin cu copaci de diverse specii. În cadrul  acestuia, proprietarul a amenajat un bazin cu o fântână arteziană, alături de care existau mai multe statui, una dintre ele reprezentându-l pe Ienăchiță Văcărescu. În anul 1892, a fost construită o biserică în cadrul incintei.

Întregul domeniu a rămas moștenire unei nepoate a familiei, Ana Maria Văcărescu, aceasta din urmă căsătorindu-se (1911) cu Jean Callimachi. Fiica celor 2, Rucsandra Zenaida Callimachi, a lăsat conacul moștenire familiei regale din România, în speranța că domeniul va putea fi păstrat.

În perioada comunistă, clădirea a funcționat ca sediu al Poliției Militare și al unei firme de gaze, iar începînd cu anul 1960, a fost preventoriu pentru copiii care au avut contact cu bolnavii de tuberculoză.

Edificiul a fost afectat de filmările care au avut loc aici, precum și de un incendiu și de un cutremur.

În anul 1974, s-a filmat în incinta conacului o parte a filmului ”Roșcovanul”, moment în care s-au produs mai multe pagube. De asemenea, clădirea a fost afectată de un incendiu care a izbuncnit, în același an, în timpul unor lucrări ce vizau refacerea acoperișului, fiind afectate decorațiile din interior și exterior. În plus, cutremurul din 1977 a afectat structura de rezistență a clădirii. La acea vreme, autoritățile au demarat lucrări de reabilitare, însă acestea au fost sistate din lipsa resurselor financiare.

În 1998, terenul și clădirile au fost retrocedate prințesei Alexandra Callimachi Reiniger, fiica Rucsandrei Zenaida Callimachi, stabilită în Franța. Aceasta a avut ca obiectiv transformarea domeniului într-un hotel de lux, cu fonduri de la guvernul francez, însă planurile nu s-au concretizat. Ulterior, a vândut proprietatea unui om de afaceri din Prahova.

Clasat drept monument istoric de importanță națională (cod LMI PH-II-a-A-16539.01), conacul se află în stare de colaps, interioarele sunt prăbușite, iar din loc în loc se observă bucăți din fostele ornamente din lemn și piatră.

Deși în prezent este o ruină, conacul Văcărescu-Callimachi amintește de faptul că a fost cândva o adevărată bijuterie arhitectonică.

Citit 729 ori Ultima modificare Miercuri, 16 August 2023 12:02


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.