Miercuri, 13 Martie 2024 15:16

Moara lui Assan – între salvare și dispariție Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Moara lui Assan Moara lui Assan g4media.ro

În ultimii ani, patrimoniul industrial din București, cu o mare valoare tehnică și arhitecturală, a fost demolat masiv, autoritățile aprobând aceste demersuri din cauza stării avansate de degradare.

Pe modelul statelor europene, care în ultimii ani au înregistrat o creștere a conștientizării valorii patrimoniale, România ar putea evita dispariția patrimoniului industrial prin reconversia clădirilor industriale existente, în detrimentul demolării, prin adoptarea unor măsuri de prevenție, cu proiecție de termen lung.

Redacția noastră a adus în centrul atenției, de-a lungul timpului, starea avansată de degradare, respectiv riscul dispariției monumentului istoric de importanță națională, Moara lui Assan, clădire simbolică pentru patrimoniul industrial din București (www.sospatrimoniu.ro/sos-articole/patrimoniul-industrial/item/135-patrimoniul-industrial-al-capitalei-lasat-la-mila-timpului; www.sospatrimoniu.ro/sos-articole/despre-patrimoniul-din-bucuresti/item/119-moara-lui-assan-victima-intereselor-imobiliare).

Vestea bună este că administrația publică a anunțat că are în plan salvarea acestui edificiu și transformarea sa într-un hub cultural. În acest sens, Primăria Sectorului 2 București a declarat că intenționează să inițieze procedura de expropriere a monumentului istoric Moara lui Assan, cu scopul de a-l readuce la viață. De asemenea, a solicitat, printr-un act normativ, acordul Consiliului General al Municipiului București pentru a fi împuternicită să organizeze un concurs internațional prin care să găsească soluții în vederea elaborării proiectului pentru reconversia, restaurarea și consolidarea acestui monument istoric (corpul principal și clădirile secundare de pe cele două terenuri).

Întregul proces pentru salvarea monumentului istoric necesită mult timp, fiind necesare etape precum realizarea unui studiu de fezabilitate pentru procedura de expropriere, obținerea autorizațiilor de construcție, precum și a resurselor financiare necesare revitalizării locului.

Ținând cont că zidurile clădirii s-ar putea prăbuși oricând, autoritățile publice trebuie să urgenteze punerea în aplicare a proiectului propus.

Cert este că reabilitarea monumentului Moara lui Assan ar aduce plusvaloare identității arhitecturale și culturale a Bucureștiului.

Rămâne de văzut dacă monumentul istoric va fi salvat sau vor prevala interesele imobiliare!

Citit 286 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Martie 2024 15:28


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.