Marți, 14 Mai 2024 10:15

Șanse pentru readucerea la viață a casei Roset-Catargiu Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Casa Roset-Catargiu Casa Roset-Catargiu ziaruldeiasi.ro

Casa Roset-Catargiu este un monument istoric de interes local (IS-II-m-B-04235), situat în comuna Răducăneni din județul Iași.

A fost construită în secolul al XIX-lea de către Lascăr Rosetti, om politic important pentru istoria Moldovei și se remarcă prin stilul neoclasic, specific construcțiilor boierești.

De-a lungul timpului a fost afectată de alunecări de teren, cutremur și incendiu, ajungând aproape o ruină. Cu toate acestea, autoritățile nu au reușit să realizeze lucrări de reabilitare.

Un prim pas pentru salvarea acestui monument istoric îl reprezintă lansarea de către Institutul Național al Patrimoniului a licitației pentru contractul de restaurare, consolidare și punere în valoare a sa. Potrivit oficialilor, valoarea lucrărilor este de aproape 9,3 milioane de lei și ar dura 36 de luni.

Reabilitarea casei Roset-Catargiu i-ar atrage cu siguranță pe cei pasionați de istorie și de trecutul nobil al regiunii.

Măsuri pentru salvarea monumentului istoric

La 50 de kilometri de Iași, în localitatea Răducăneni, se află casa Roset-Catargiu, o mărturie a trecutului. Aceasta este inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Iași (cod IS-II-m-B-04235), iar stilul său arhitectonic se remarcă prin simplitate, simetrie și eleganță.

Construită la mijlocul secolului al XIX-lea în stil neoclasic de către Lascăr Rosetti, revoluționar pașoptist, cu rol activ în alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei, casa Roset-Catargiu nu a fost vreodată reparată.

În 2008, Primăria Răducăneni a avut ca obiectiv consolidarea acestui imobil pentru a găzdui Palatul Copiilor, respectiv un muzeu al satului. În acest sens, a inițiat o expertiză tehnică prin care s-a constatat starea precară a clădirii. La acel moment, proiectul reabilitării nu a fost avizat de Ministerul Culturii deoarece ar fi schimbat complet înfățișarea vechii clădiri. Astfel, după 3 ani de la finalizarea proiectului tehnic, Institutul Național al Patrimoniului, entitate aflată în subordinea Ministerului Culturii, a lansat (16.04.2024)  licitația pentru contractul de restaurare, consolidare și punere în valoare a acestui monument istoric.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 9,3 milioane de lei, iar termenul de execuție a lucrărilor este de 36 de luni. Firmele interesate au putut depune ofertele până la data de 07.05.2024.

Prezentare

Conacul are o suprafață desfășurată de 354 de metri pătrați și este înconjurat de un parc de 2,5 hectare.

După moartea lui Lascăr Rosetti, edificiul i-a revenit nepoatei sale, Ana Rosetti, căsătorită cu George Catargiu, fratele lui Lascăr Catargiu.

Începând cu anul 1950, conacul a fost naționalizat și a funcționat ca spital de psihiatrie. Degradarea sa a început în anii ’70, fiind afectat de alunecări de teren, de cutremurul din 1977, respectiv de izbucnirea unui incendiu (2012) în urma căruia s-au prăbușit pereți, unele planșee și o parte din acoperiș. Mai mult, clădirea a fost vandalizată: grinzi, cărămizi și părți ale acoperișului au fost pur și simplu furate.

În anul 2006, a fost reamenajată grădina conacului, ceea ce a permis derularea unor activități pentru copii.

Valorificarea casei Roset-Catargiu ar aduce o serie de beneficii culturale, educaționale, economice și sociale în zonă, fiind, în același timp, un pas important pentru conservarea identității regiunii.

 

 

Citit 106 ori Ultima modificare Marți, 14 Mai 2024 10:28


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.