Marți, 12 Februarie 2013 17:50

Nou aviz de demolare pentru clădirile interbelice de pe Șoseaua Kiseleff nr. 45

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Direcția de Cultură a Municipiului București a dat, în luna octombrie, un nou aviz pentru demolarea celor două clădiri interbelice de pe Șoseaua Kiseleff nr. 45, pe al căror teren se află o copie în miniatură a grădinilor din Versailles, scrie Hotnews.

Următorul pas este obținerea autorizației de demolare.

Imobilele au mai fost în pericol să fie demolate când proprietara lor - avocata Lucia Cherecheș a obligat Primăria sectorului 1 să emită autorizația de demolare pe 15 februarie 2011.
 
Autorizația de demolare a fost anulată în instanță în vara anului 2012, la solicitarea Asociației Salvați Bucureștiul, printr-o sențință definitivă și irevocabilă.

Lucia Cherecheș intenționează ca în locul celor două case interbelice să construiască 5 blocuri de 5 etaje.

Proiectul nu a fost aprobat încă de Primăria Capitalei.

Prin acest aviz, Direcția de Cultură București, o instituție care ar trebui să apere patrimoniul construit din România, redeschide calea către demolarea celor două clădiri interbelice.

Reamintim că, după anularea autorizației de demolare de către Salvați Bucureștiul, fiul proprietarei a incendiat una dintre cele două imobile, dar pompierii au intervenit la timp și au reușit să stingă focul.

"Directia pentru Cultură și Patrimoniu Național a emis avizul nr. 1059/Z/17.10.2012, privind desființarea construcțiilor existente pe teren, în Șos. Kiseleff nr. 45-45A, sectorul 1, București. Documentația, înregistrată la Direcția noastră, însoțită de referatul specialistului Direcției, a fost înaintată spre soluționare Direcției Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii unde a fost analizată în ședințele biroului Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice și a planului CNMI din 26 septembrie 2012. Prin adresa 1287 din 11 octombrie 2012, Cabinet Secretar de Stat, s-a returnat întreaga documentație Direcției de Cultură București pentru emiterea avizelor de desființare", se arată într-un răspuns al Direcției de Cultură București, trimis la solicitarea HotNews.ro.

De menționat este faptul că deși proiectul a fost discutat de Comisia Națională a Monumentelor Istorice, avizul de demolare a fost dat de Direcția de Cultură București, o deconcentrată a Ministerului Culturii (o instituție de rang inferior).

Direcția de Cultură București precizează că a trimis documentația pentru demolarea celor două imobile Ministerului Culturii, pentru aprobări, dar instituția le-a returnat-o.

În mod normal, dacă un proiect este discutat de Comisia Națională a Monumentelor Istorice, avizul este dat de Ministerul Culturii.

Asociația Salvați Bucureștiul a obținut în vara în instanță anularea primei autorizații de desființare pe motiv că aceasta avea la bază un aviz al Direcției de Cultură București, iar proiectul ar fi trebuit avizat de Ministerul Culturii.

Președintele Asociației Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, a declarat pentru HotNews.ro că a cerut Direcției de Cultură București revocarea avizului și a deschis un proces pentru anularea actului administrativ.

"Avizul dat de ei este identic cu cel anulat în instanță. Este penal să dai un aviz identic după ce instanța l-a anulat pe cel de dinainte. Trăim într-un stat mafiot în care instituțiile nu mai apără interesul public. Patrimoniul construit din România ar fi într-o situație mai bună dacă Ministerul Culturii nu ar exista. Am trecut prin fața casei și niște oameni care stăteau acolo mi-au spus că una dintre case se va demola săptămâna viitoare. Cealaltă nu o pot demola deoarece acolo încă locuiește ambasadorul Germaniei", a precizat Nicușor Dan pentru HotNews.ro.

Citit 1506 ori Ultima modificare Vineri, 02 Mai 2014 14:30

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.