Luni, 10 Octombrie 2022 15:17

Casa Arion - Van Saanen - clădirea proiectată de arhitectul Micului Paris ruinată de ignoranţă Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
CASA ARION - VAN SAANEN CASA ARION - VAN SAANEN reptilianul.ro

Imobilul - reşedinţa personală a arhitectului Paul Gottereau, proiectantul unor clădiri-simbol din Capitală, se află într-o stare precară din cauza lipsei unor măsuri de conservare şi a unor acţiuni din partea autorităţilor. Casa a fost locuită de politicianul Constantin C. Arion şi fiul său vitreg Edmond van Saanen Algi, arhitect cu o contribuţie deosebită la realizarea unor impresionante clădiri din Bucureşti. Intervenţia autorităţilor pentru preluarea imobilului şi restaurarea acestuia ar putea deveni un bun exemplu de reconversie funcţională a unui spaţiu abandonat, având în vedere amplasarea în zona centrală şi turistică a Capitalei.

Istoric

Clădirea, situată pe str. Geoges Clemenceau (fostă Corabia), nr. 9, din Bucureşti, a fost construită în anul 1889, de către arhitectul francez Paul Gottereau, proiectantul unor clădiri emblematice din Capitală, precum Palatul CEC, Palatul Cotroceni sau Biblioteca Centrală Universitară. Paul Gottereau a vândut imobilul familiei Constantin C. Arion (om politic, ministru al cultelor şi al instrucţiunii publice în perioada 1900-1901, ministru de externe în anul 1918). Tot aici a locuit şi arhitectul de origine olandeză Edmond van Saanen Algi (fiul vitreg al lui Constantin C. Arion), cunoscut pentru contribuţiile sale la proiectarea Palatului Academiei de Studii Economice (ASE) şi al Palatului Telefoanelor. Noul proprietar a adăugat un corp de clădire, planurile acestei construcţii fiind realizate de arhitectul Constantin Iotzu (reprezentant al stilului neo-românesc şi colaborator al arhitectului Ion Mincu).

În perioada interbelică, imobilul a devenit sediul istoric al Partidului Naţional Ţărănesc, funcţionând până în anul 1947, când partidul a fost interzis. În anul 2014, clădirea ar fi fost vândută cu suma de 420.000 de euro, însă este abandonată şi locuită de oameni nevoiaşi.

Clădirea emblematică abandonată de autorităţi

Imobilul, aflat în proprietate privată, nu este încadrat pe lista monumentelor istorice, iar autorităţile nu s-au implicat pentru salvarea acestei clădiri. În pofida stării de degradare, casa mai păstrează urmele unei arhitecturi deosebite: scara din lemn masiv bine conservată, tavane sculptate, coloane din marmură, uşi din lemn ornamentate.

Citit 690 ori Ultima modificare Marți, 31 Ianuarie 2023 13:23


44.44215162148503, 26.096389678646062

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.