Joi, 07 Februarie 2013 10:11

Hala Matache, mutată pentru a face loc bulevardului Buzești - Berzei - Uranus

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comisia Națională a Monumentelor Istorice a decis, la 31 ianuarie, mutarea Halei Matache cu circa 40 de metri mai în spate față de poziția actuală, au pecizat surse apropiate Ministerului Culturii pentru HotNews.ro.

Prin mutare se înțelege demolarea clădirii monument istoric și reconstruirea pe noul amplasament.

Primăria Capitalei consideră că relocarea Halei Matache este necesară pentru construirea Diamentralei Buzești-Berzei-Uranus, un bulevard care va face legătura între Piața Victoriei și Piața de Flori.

Decizia de mutare a Halei Matache a fost luată de Comisia Națională a Monumentelor Istorice chiar dacă un grup de arhitecți voluntari din București a făcut un studiu din care se arată că noul bulevard poate fi construit și fără demolarea Halei Matache, iar mutarea clădirii ar costa mai scump.

Decizia de mutare a Halei Matache a fost contestată de un grup de ONG-uri care i-au solicitat Ministrului Culturii să nu semneze avizul de mutare.

Ei îi cer ministrului Daniel Barbu să organizeze o dezbatere publică serioasă legată de acest subiect. 

"Având în vedere controversele din jurul acestui caz, organizațiile semnatare consideră că procesul prin care s-a ajuns la această decizie a fost lipsit de transparență. Pe ordinea de zi a comisie nu a figurat discutarea acestui aviz. Mai mult, premergător emiterii avizului, Comisia a dezbătut exclusiv asupra a trei variante de mutare a Halei, fără a lua în calcul opțiunea mentinerii acesteia pe actualul amplasament, așa cum se prevede în documentația de urbanism existentă. Solicitam Ministrului Culturii să dea dovadă de transparență și să demareze o procedură de consultare publică pe această temă", susțin ONG-urile.

Surse apropiate Ministerului Culturii susțin că decizia de mutare a Halei Matache prin demolare și reconstruire - nefiind specificat dacă cu materiale vechi sau va fi o construcție cu totul nouă - a fost luata, pe 31 ianuarie, în cadrul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.

Proiectul, un plan urbanistic care reglementează urbanistic zona din jurul Halei Matache nu a fost pus inițial pe ordinea de zi a Comisiei, fiind introdus pe ordinea suplimentară.

Arhitectul șef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a confirmat că proiectul a fost discutat, joi, dar susține că deocamdată nu cunoaște ce s-a decis.

Pentru ca decizia comisiei să fie oficială ministrul Culturii trebuie să semneze în următoarele zile un aviz care poate fi favorabil sau nefavorabil.

Hala Matache, din hală în ruină

Hala Matache este monument istoric fiind construită în 1887.

Cladirea aparține Primăriei Capitalei, fiind expropriataă în urmă cu câțiva ani de municipalitate pentru construirea Diametralei Buzești - Berzei - Uranus.

Până să fie cumpărată de Primăria Capitalei, în clădire funcționa o piață de carne.

De când a intrat în propriatatea Primăriei Capitalei monumentul istoric este devastat de hoții de fier vechi, deși municipalitatea ar fi trebuit să asigure paza clădirii.În urma protestelor ONG-urilor, în august 2011, Primăria Capitalei promitea ca Hala Matache nu va mai fi strămutată sau demolată, ci va rămâne pe actuala locație și va fi restaurată.

De asemenea, în 2011, Primăria Capitalei a mai demolat două monumente, Berzei 81 și Berzei 89, promitând că le va reconstrui, însa acest lucru nu s-a întâmplat.

"Arhitectii voluntari", un grup de arhitecți din Bucuresti și reprezentanți ai societății civile susțin că, în cazul în care va fi mutată, hala își va pierde din valoare, importanța ei fiind legata de loc.

De asemenea, potrivit unui studiu facut de acestia, hala nu ar trebui demolata, cele patru benzi ale Diametralei Buzesti-Berzei- Uranus ar încăpea fără probleme, singurul compromis fiind ca trotuarul să treacă prin porticul clădirii.

Arhitecții propun și pietonalizarea bd. Gării de Nord, reamenajarea pieței din fața gării și a spațiilor publice din zonă.

Propunere făcută de Arhitecții Voluntari pentru reamenajarea Gării de Nord

 

 

Sursă: Hotnews.

Pe aceeași temă:


Citit 1453 ori Ultima modificare Duminică, 11 Noiembrie 2018 07:20

Media

{pngremote}https://www.sospatrimoniu.ro/images/hala-matache.png{/pngremote} Hala Matache în prezent. Sursă foto Hotnews.

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.