Duminică, 13 Decembrie 2020 19:25

Casa Miclescu din Capitală, un monument lăsat să se prăbușească

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Casa Miclescu Casa Miclescu Foto: www.ovidiuneacsu.ro

Unul dintre cele mai importante monumente istorice, Casa Miclescu de pe Bulevardul Kiseleff din Capitală, a ajuns o ruină după ce proprietarul a lăsat clădirea de izbelişte.

Având în vedere că acest imobil se află într-o zonă destul de importantă a Capitalei interesele din spatele lui sunt uriaşe, terenul casei fiind cel mai râvnit din zonă. Pe măsură ce monumentul se degradează, creşte posibilitatea ca el să cadă şi în locul lui să apară un bloc.

Monumentul se află pe Șoseaua Kiseleff nr. 35-37, sector 1 din București, printre reședințe de lux și ambasade, și a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din municipiul București din anul 2015, având codul de clasificare B-II-m-B-18996.

Povestea casei începe în anul 1900, atunci când arhitectul Ion Mincu, desena planurile clădirii la cererea pictorului George Demetrescu Mirea. Pictorul nu a mai avut bani să o termine, iar în anul 1904 va ceda proprietatea avocatului Jean Miclescu, un descendent al familiei boierești moldovenești Miclescu, care a dat bani pentru finalizarea construcției. Tavanul a fost decorat cu picturi.

În perioada ante și interbelică aici se dădeau cele mai frumoase baluri, aici lumea aristocratiei din Micul Paris se aduna, săptămână de săptămână, pentru a pune țara la cale, aici Cantacuzinii se întâlneau cu cei din familia Sturza, Bălenii discutau cu Balșii, iar Grecenii cu Odobeștii.

În 1948 începe drama. Imobilul e nationalizat de stat, trece în patrimoniul ICRAL Herăstrău, iar locuința este închiriată membrilor Uniunii Artiștilor Plastici. Fiul primului proprietar al imobilului, colonelul Radu Miclescu, veteran al Primului Război Mondial, primește trei luni de închisoare, pentru nesupunere. Soția acestuia refuza să-și părăsească propria casă, așa că este nevoită să se mute în camarele servitorilor.

În 1968, generalul francez Charles de Gaulle, devenit președintele Republicii Franceze, vizitează România. Cere să-și revadă fostul coleg de la Școala Superioară de Ofițeri din Saint Gyr, vrea să doarmă în casa lui Miclescu. Ceaușescu trebuie să-i coasă gura proprietarului, îl mută în camere spațioase. Președintele francez vine, stă, pleacă, iar comuniștii îl relochează, înapoi, în baie, pe proprietar.

În anul 1971, George Călinescu va realiza în mare parte în casa Miclescu capodopera ”Felix și Otilia”.

Bătrânul colonel Radu Miclescu a decedat în februarie 1990 în mica odaie în care locuise 40 de ani. Descendentul său Radu Alexandru Miclescu a vândut drepturile litigioase în 1994 lui Dumitru ”Țiți” Dumitriu și lui Ilarian Pușcoci.

Mai multe imagini cu starea actuala a monumentului puteți găsi pe www.ovidiuneacsu.ro

 

Citit 3597 ori Ultima modificare Duminică, 13 Decembrie 2020 19:34

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.