Vineri, 17 Martie 2023 16:50

Conacul Barbu Matac - abandonat, dar recuperabil Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Clădirea impresionantă a fost construită în 1901 - 1903, pe moşia Cantacuzino din Valea Călugărească, judeţul Prahova. Conacul aflat într-una dintre cele mai pitoreşti zone viticole din România a aparţinut familiei inginerului de căi ferate, Babu Matac, în anii 1950, fiind preluat de stat şi inclus în staţiunea de cercetare pentru viticultură. În vremurile de glorie, conacul a fost vizitat de preşedintele american, Richard Nixon, şi de liderul cubanez, Fidel Castro . Aici au fost filmate producţii cinematografice celebre - “Secretul lui Bahus” (1984) şi “Colierul de tucoaze” (1985, al cincilea film din seria “Mărgelatu”). În prezent, conacul face parte din domeniul public al statului, aflându-se în inventarul Ministerului Finanţelor Publice şi în administrarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare Vinificaţie Valea Călugărească. În lipsa implicării autorităţilor, starea dedegradare avansează, singurele intervenţii fiind realizate în 2011 şi au vizat reparaţii ale acoperişului. Deşi inclus în traseul turistic denumit “Drumul Vinului” şi în pofida potenţialului turistic, conacul a fost abandonat de autorităţi.

Istoric

Conacul din localitatea Valea Călugărească, judeţul Prahova, este amplasat pe fosta moşie Cantacuzino şi a fost construit, între anii 1901 - 1903, de către Barbu Matac, înalt funcţionar (ministru adjunct) la Căile Ferate Române. Situat într-una dintre cele mai cele mai pitoreşti zone viticole din România, conacul a intrat în posesia statului în anii ’50. Preşedintele SUA, Richard Nixon (1969), liderul cubanez, Fidel Castro, alături de preşedintele Nicolae Ceauşescu au fost invitaţi la degustări de vinuri la Conacul Matac. A fost platou de filmare pentru două dintre cele mai cunoscute filme româneşti  “Secretul lui Bahus” (1984) şi “Colierul de turcoaze” (1985).

Din anul 2009, conacul face parte din domeniul public al statului, în inventarul Ministerului Finanţelor Publice şi se află în administrarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare Vinificaţie Valea Călugărească/ ICDVV.

Deficienţe

Conacul este abandonat din anul 2007, fiind întreprinse puţine demersuri în scopul valorificării acestei clădiri - simbol a zonei viticole prahovene. În anul 2011, Consiliul Judeţean Prahova, ICDVV şi Primăria Valea Călugărească s-au asociat pentru realizarea în comun a proiectului “Reabilitarea Conacului Matac, ca produs enoturistic integrat în Drumul vinului”, ce prevedea consolidarea şi restaurarea completă a imobilului. Din păcate, singurele reparaţii au fost realizate la acoperişul acestei clădiri. În prezent, o parte din moşia unde se află conacul Matac a fost retrocedată moştenitorilor. Deşi are şanse să redevină un punct de referinţă în Prahova, de ani de zile, conacul este lăsat în paragină de către autorităţi, acestea realizând lucrări minime de reparaţii.

 

 

 

Citit 3387 ori Ultima modificare Duminică, 23 Aprilie 2023 17:32


44.9742802064781, 26.161149624405997

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.