Duminică, 14 Februarie 2016 09:15

DNA anchetează aprobarea construcției unui mall lângă Palatul Știrbei

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Plan construire mall langa Palatul Stirbei. Plan construire mall langa Palatul Stirbei. Stirile ProTV

Proiectul care prevede ridicarea unui complex multi-funcțional în spatele Palatului Știrbei, de pe Calea Victoriei, a ajuns în atenția Direcției Naționale Anticorupție.

Procurorii au deschis o anchetă care vizează legalitatea declasării și demolării unor anexe ale palatului, dar și modul în care au fost emise avizele de construire de până acum. Sunt vizați mai mulți funcționari din cadrul Ministerului Culturii, dar și ai Primăriei Sectorului 1.

Proiectul prevede ca în spatele Palatului Știrbei, de pe Calea Victoriei, să fie ridicat un complex cu șapte etaje în centru și câte trei pe lateral. Palatul, monument istoric de categoria A, a aparținut uneia dintre cele mai bogate familii din istoria noastra - Știrbei. În 2005, a fost cumpărat de omul de afaceri Ovidiu Popescu, cu 11 milioane de euro.

În 2007, lângă palat încă mai exista o casă de oaspeți la subsolul căreia se afla una dintre cele mai vechi crame ale Capitalei. Tot aici era și un corp al grajdurilor, în forma semicirculara - unic în arhitectura Bucureștiului. Declasarea acestor monumente a dus imediat la demolarea lor. Doar asa a fost posibil ca pe acest teren să apară apoi proiectul de construire a complexului de locuințe de lux și spații comerciale.

Cazul a intrat în atenția DNA. La acea vreme, ministrul Culturii era Adrian Iorgulescu. Contactat de PRO TV, acesta a spus ca nu-și amintește despre ce e vorba.

După decesul lui Ovidiu Popescu, palatul i-a revenit fiului sau, Alexandru. Tânărul este cercetat pentru vătămare corporala și ucidere din culpă în cazul accidentului de pe lacul Snagov, în urma căruia un om și-a pierdut viața.

Acum, procurorii DNA anchetează modul în care a fost decisa declasarea anexelor, dar și cum s-au dat avizele: "Se efectuează cercetări penale față de mai mulți funcționari din cadrul Comisie Naționale a Monumentelor Istorice, Direcției pentru Cultură a Municipiului București și Primăria Sectorului 1 București."

PUZ-ul a primit în 2013 aviz de la Ministerul Culturii pentru consolidarea palatului și construirea complexului. Atunci, ministru era Daniel Barbu. Acesta susține că nu a semnat nimic. Apoi, au venit avize de la Comisia de Urbanism a Capitalei, Direcția Transporturi și de la Agenția pentru Protecția Mediului. Mai multe ONG-uri contestă proiectul. Printre cei care se opun sunt și reprezentanții Universității de Arte.

Următorul aviz ar urma să vină de la arhitectul șef al Capitalei. Gheorghe Pătrașcu, arhitectul șef al Capitalei: "Se încadreaza în limita indicatorilor care sunt în zona protejată. Daca n-aș da aviz aș încălca legea."

Acesta spune ca nu va lua, totuși, o decizie până când ancheta DNA nu va fi finalizată. Pe de alta parte, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, susține că proiectul va reveni la Comisia Monumentelor Istorice pentru alte faze ale avizării.

Sursă: Știrile ProTV.

Citit 2319 ori Ultima modificare Duminică, 14 Februarie 2016 09:39

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.