Vineri, 28 Septembrie 2012 11:05

Percheziţii în Capitală şi Maramureş la firme ce se ocupau cu restaurarea monumentelor

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai multe percheziţii au avut loc miercuri, 26 septembrie, în Maramureş şi Bucureşti, iar, potrivit Poliţiei Capitalei, ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor au pus în executare 14 autorizaţii de perchezitţie şi 13 mandate de aducere, precizează portalul de ştiri eMaramureş

Percheziţiile au fost dispuse în urma cercetărilor efectuate de politişti din Capitală, într-un dosar penal ce priveşte săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice – în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice – în formă continuată. 
 
În cadrul acestui dosar sunt cercetaţi 9 suspecţi, au precizat oamenii legii, fără să ofere alte detalii. 
 
Potrivit unor informaţii pe surse, percheziţiile au avut loc la firme care se ocupă de restaurări, vizate fiind Axa Reconst din Sighetu Marmaţiei - administrată de Vasile Birlea, fratele senatorului Gheorghe Mihai Birlea, Taina Lemnului din Deseşti - administrată de Vasile Pop, şi Rustic Baia Mare - administrata de Cornel Cusner. 
 
Printre cei care au fost duşi la poliţie se află şi fratele senatorului Gheorghe Mihai Birlea, Vasile, care a fost transferat la Bucureşti pentru audieri. 
De asemenea, descinderi s-au facut şi la Taina Lemnului, Vasile Pop declarând pentru eMaramureş că i s-au controlat actele firmei, dar poliţiştii nu i-au spus nimic despre anchetă. 
 
Administratorul societăţii Rustic, Cornel Cusner, nu a dorit să facă nicio declaraţie, precizând doar că "nu poate vorbi".
 
Oficialii Poliţiei Române au arătat că o parte din persoanele cercetate au obţinut contracte de achiziţii publice în valoare de peste 2,2 milioane de euro, fără a fi respectate prevederile legale. 
 
Contractele au fost obţinute cu sprijinul unor funcţionari care lucrează într-o instituţie publică, în perioada august – septembrie 2012, a informat Poliţia. 

Licitaţii organizate fraudulos  

Potrivit unor surse, percheziţiile au legătură cu licitaţiile organizate recent de către Institutul Naţional de Patrimoniu, în urma cărora ar fi fost favorizate firme maramureşene care au ca obiect de activitate restaurarea monumentelor istorice.
 
Licitaţiile s-ar fi organizat în mod fraudulos în cursul lunii trecute, dar şi în prima săptămână din septembrie, iar potrivit surselor eMaramureş în acestea ar fi fost implicaţi, în afara funcţionarilor de la Institutul Naţional de Patrimoniu, şi administratorii a cinci societăţi.
 
Printre cei duşi la poliţie în urma descinderilor din cursul dimineţii de 26 septembrie, se numără şi Vasile Birlea, fratele senatorului Gheorghe Mihai Birlea. 
 
Contactat telefonic de eMaramureş, acesta a spus că a fost dus pentru audieri după ce oamenii legii au descins la sediul societăţii sale din Sighetu Marmaţiei. 
 
"Au venit la adresa. Mi-au spus că au o temă de cercetare şi că trebuie să facă verificări. Au controlat actele", a spus acesta pentru eMaramureş, precizând că alte relaţii nu poate să dea pentru că nu i s-au comunicat mai multe.
 
Acţiunea poliţiştilor bucureşteni este coordonată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 şi este sprijinită de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Maramureş.
 
Contactat de eMaramureş în legătura cu acest subiect, şeful Direcţiei de Cultură Maramureş, Ioan Marchiş, a spus că nu a fost informat despre percheziţii, aflând din presaă despre cele întâmplate. 
 
"Noi, ca instituţie, nu avem nimic de-a face cu licitaţiile, acestea fiind organizate direct la Bucureşti, de Institutul Naţional de Patrimoniu. Pe noi nici măcar nu ne întreabă ce ar trebuie restaurat, deşi firesc ar fi să răspundem noi, adică să ne aloce banii şi să îi direcţionam noi spre lucrările necesare. Cei de la Bucureşti nu au de unde să ştie care sunt priorităţile", a spus Ioan Marchiş.

Ce lucrări au efectuat firmele vizate

Firma SC Axa Reconst SRL din Sighetu Marmaţiei, care îi are ca acţionari pe restauratorul Vasile Birlea (fratele geamăn al senatorului PDL Maramureş, Gheorghe Birlea) şi Gheorghe Tivadar (inginer constructor), a executat mai multe lucrări de consolidare-restaurare finanţate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului, prin Programul Naţional de Restaurare. 
 
Cele mai multe lucrări sunt de strămutare a unor case şi biserici de lemn. 
 
Printre lucrările executate de firma sigheţeana, multe sunt în judeţul Gorj, printre care strămutarea a trei case-monument de la Curtişoara, din cadrul Muzeului Arhitecturii Populare: Casa Ceroi - Glodeni, Pivniţa de Deal de la Bălăneşti şi Cazania. 
 
De asemenea, tot în Gorj, firma fratelui geaman al senatorului Birlea a lucrat la mutarea bisericii de lemn din satul Broşteniţa (com. Fărcăseşti), cu hramul “Sfântul Ioan Botezătorul”. 
 
Pentru lucrarea de la Curtişoara, responsabilii firmei sigheţene au făcut obiectul unei cercetari penale, însă Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj s-a oprit după audierea celor implicaţi pentru că... nu a primit expertiza de specialitate dispusă de organele de urmărire penală. 
 
Firma sigheţeană a lucrat şi la restaurarea unor monumete din lemn din Maramureş: restaurarea Bisericii monument istoric cu hramul Sf. Nicolae (datată din anul 1650) din Săliştea de Sus; restaurarea a două mori, una din Ieud (Moara lui Dunca Boboiog, datată 1571), şi una din Berbeşti (Moara lui Mois, datată la începutul secolului al XIX-lea), ambele aflate în patrimoniul Muzeului Maramureşului din Sighet (lucrările au fost finanţate din bani europeni, pe un proiect româno-norvegian de tipul celui prin care a fost reabilitat Bastionul Măcelarilor din Baia Mare). 
 
Alte lucrări executate de firmă sigheţeană mai sunt în Sălaj - 15, Bihor - 4, Hunedoara - 2, Alba - 2, Gorj - 6, Vrancea – 31 (o biserică din perioada lui Ştefan cel Mare, 30 de gospodării ţărăneşti şi o biserică din Muzeul Pomiculturii şi Viticulturii din Goleşti), Vâlcea - 30 de case din muzeul în aer liber. 
 
De asemenea, la mănăstirea Agapia, a restaurat 17 case monahale, iar la Muzeul Memorial Avram Iancu din judeţul Alba a executat o restaurare în valoare de 3 milioane de lei. 
 
Vasile Birlea este membru al Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice. 

Sursă: eMaramureş.

Citit 1813 ori Ultima modificare Vineri, 02 Mai 2014 14:30

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.