Marți, 22 Februarie 2022 12:29

BISERICA DE LEMN DIN SATUL URŞI - POVESTEA UNEI RESTAURĂRI DE SUCCES Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Biserica de lemn din satul Urşi (judeţul Vâlcea) este un valoros şi autentic monument de arhitectură datorită tehnicii construcţiei în lemn, frescei în lemn (rară în România şi Europa), dar şi conţinutului iconografiei murale. Aflată într-o avansată stare de degradare, biserica a fost complet restaurată în decursul anilor 2007 - 2020, cu sprijinul comunităţii locale şi al mai multor instituţii, păstrându-se principiile de conservare.

 

POVESTEA BISERICII DE LEMN

Biserica din Urşi (judeţul Vîlcea) este un adevărat monument istoric ce a fost ridicat între anii 1757 - 1784, cu tehnici de construcţie străvechi, iar structura şi acoperişul sunt realizate exclusiv din lemn. Este o biserică micuţă, cu lungimea de aproximativ 11 m, înălţimea de 5,70 m şi lăţimea de 4,54 m.

În anul 1838, biserica a fost afectată de un incendiu, apoi reparată şi pictată în interior şi exterior (lucrare finalizată în 1843). Biserica a fost abandonată în anul 1913, ca urmare  a construirii unei noi biserici din zidărie.

Redescoperită în 2007, biserica, aflată într-o avansată stare de degradare, a făcut obiectul unui proces de reabilitare în fiecare vară, până în 2020. Astfel, monumentul a fost restaurat în totalitate în conformitate cu principiile de conservare.

Se poate afirma că biserica este o adevărată bijuterie arhitectonică în construirea căreia cioplirea şi îmbinarea lemnului au devenit o artă.

Restaurarea a fost posibilă datorită implicării mai multor parteneri (Fundaţia Pro Patrimonio, Departamentul de Conservare şi Restaurare a Artelor din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, Institutul Naţional de Fizică şi Ingierie Nucleară “IRASM”, Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia 37, Biserica Ortodoxă Română), dar şi a comunităţii locale. Finanţarea, de aproximativ 132.000 de euro, a venit din partea mai multor companii private (“Fundaţiei Internaţionale pentru Muzică şi Artă”, “World Monuments Fund”, “Headly Trust”, “Holcim România” “Institutul Băncii Europene de Investiţii”) şi donatori.

Biserica este înscrisă pe lista monumentelor istorice/ LMI 2004: VL-II-m-B-09954.

CÂŞTIGĂTOAREA PREMIILOR EUROPENE PENTRU PATRIMONIU

Biserica a câştigat în anul 2021 cea mai înaltă distincţie la categoria “Conservare”, în cadul “Premiilor Europene pentru Patrimoniu/ Premiilor Europa Nostra 2021” (valoarea premiului fiind de 10.000 de euro). De asemenea, biserica a primit “Premiul Publicului”, fiind votată online de aproximativ 7.000 de cetăţeni din întreaga Europă.

Premiile Europene pentru Patrimoniu au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002 şi gestionate de Europa Nostra, cea mai reprezentativă reţea de patrimoniu din Europa, militând pentru protejarea patrimoniului cultural şi natural.

Citit 720 ori Ultima modificare Marți, 22 Februarie 2022 13:28

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.