Vineri, 24 Martie 2023 10:12

Castelul Jósika - domeniu imobiliar în paragină Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Castelul Jósika - domeniu imobiliar în paragină www.sothebysrealty.ro

Imobilul a fost construit în secolul XVII-lea, ajungând în proprietatea familiei Jósika în anul 1810. În perioada 1834 - 1853, a fost reşedinţa lui Miklós Jósika, scriitor (considerat creator al romanului istoric în literatura maghiară) şi politician (membru în Dieta din Transilvania şi Ungaria), fiind implicat în Revoluţia Maghiarădin 1848. În aprilie 1848, aflându-se pe domeniul din Surduc, a dat un act prin care şi-a eliberat toţi iobagii. Amplasat pe o proprietate de 3 hectare, castelul este construit pe un singur nivel, colţurile celor două faţade principale fiind accentuate de câte un bastion, unul rotund, celălalat hexagonal. În timpul regimului comunist, a fost folosit ca staţiune de mecanizare a agriculturii, pierzându-şi strălucirea. Din păcate, castelul Jósika din Surduc necesită lucrări de renovare şi de consolidare, fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania.

Istoric

Castelul Jósika este situat în comuna Surduc, judeţul Sălaj, localitate aflată la aproximativ 75 de km de Cluj-Napoca. Domeniul din Surduc a aparţinut familiei Jósika de Branyicska, originară din zona de nord a judeţului Hunedoara, integrată în marea nobilime maghiară din Transilvania după 1700. Localnicii spun că monumentul a fost construit cu piatră din castrul roman de la Tihău şi că ar fi avut un parc cu multe fântâni şi o statuie a împărătesei Maria Tereza. În intervalul 1834 - 1853, a fost căminul baronului Miklós Jósika (1794 - 1865), întemeietorul romanului maghiar ca gen literar, dar şi politician, activând în Dieta Transilvaniei şi cea a Ungariei. A participat la Revoluţia Maghiară din 1848, propagând idei liberale, reformatoare pentru eliberarea iobagilor.

După naţionalizare, castelul a fost folosit de către Cooperativa Agricolă de Producţie din localitate, iar după 1989, a fost folosit ca pavilion administrativ de către companii private.

Castelul cu suprafaţa construită de 705 metri pătraţi/ mp este scos la vânzare pentru suma de 560.000 de euro, având un potenţial turistic semnificativ. Întreaga proprietate are 3 hectare de teren şi 12.500 de mp suprafaţă agricolă utilă.

 

Valoarea patrimonială a imobilului

Aflat pe lista monumentelor istorice de interes local (LMI: SJ-ÎI-m-B-05117), castelul a fost lăsat să se degradeze, în pofida valorii patrimoniale. Clădirea are nevoie de renovare completă şi de investiţii semnificative, însă constituie una dintre principalele atracţii turistice din zonă, al cărei potenţial turistic ar putea fi valorificat, dacă ar fi reabilitată.

Citit 907 ori Ultima modificare Vineri, 31 Martie 2023 15:23


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.