Vineri, 31 Martie 2023 14:06

Hanul “La Mielul Alb” - monument istoric lăsat în paragină Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Hanul La Mielul Alb Hanul La Mielul Alb turismistoric.ro

Clădirea istorică a fost construită în secolul XVI-lea, primind destinaţia de han - “Hanul La Mielul Alb”/ “Zum Weissen Lamm” - în secolul al XVII-lea. Deţinut de Primăria Sibiu, Consistoriul Evanghelic (majoritari) şi de proprietari privaţi, este una dintre cele mai vechi clădiri monument din Sibiu.

Din păcate, starea monumentului istoric de importanţă naţională a fost afectată de ignoranţa proprietarilor majoritari şi a autorităţilor, imobilul degradându-se în fiecare zi.

 

Istoric

Proprietatea aflată pe strada Ocnei nr. 3-5 din Sibiu a fost construită la începutul secolului al XVI-lea, având parter şi etaj parţial, finalizat un secol mai târziu. Iniţial, parterul a avut destinaţia de magazie. În secolul al XVII-lea, întreaga clădire a dobândit funcţia de han, denumit “Hanul La Mielul Alb”/ “Zum Weissen Lamm”.

La parterul corpurilor de la stradă au funcţionat numeroase magazine: de haine, de încălţăminte, băcănii, un depozit de maşini de cusut şi de biciclete (deschis în 1926). În anul 1934, a fost deschis magazinul de prezentare al fabricii de mezeluri J.Theil.

În perioada interbelică, imobilul a găzduit un restaurant, clădirea fiind cumpărată de Fabrica de bere “Trei Stejari”. Restaurantul cu grădină s-a numit “La Mielul Alb”, ulterior, fiind transformat în Bufetul “Cindrelul” (devenit în anii '70 cofetărie).

După naţionalizare, în fostul han au fost amenajate apartamente separate. Foştii chiriaşi au cumpărat locuinţele. Ulterior, Biserica Evanghelică le-a revendicat, însă nu a investit în imobile, invocând situaţia juridică neclarificată. Acest lucru a dus la degradarea lor.

În prezent, clădirea este deţinută de Primăria Municipiului Sibiu (70,55%), Consistoriului Evanghelic/ Biserica Evanghelică (24,03%) şi proprietari privaţi (Mărioara Enache a achiziţionat în anul 2013 parte din clădire - 5,42%).

 

Valoare patrimonială

Imobilul este clasat ca monument istoric de interes naţional (cod SB-II-m-A-12155), fiind format din trei corpuri (cu parter şi etaj) şi două curţi interioare. La etaj, se regăsesc elemente renascentiste şi de tip baroc, precum stucaturile de pe tavane.

Unii proprietari au renovat şi au amenajat  spaţii de cazare (promovate pe site-uri de specialitate), însă, pentru faţadă este necesar un proiect comun al tuturor proprietarilor.

Proprietarul privat s-a adresat instituţiilor responsabile, în scopul demarării unor proiecte de renovare şi consolidare, însă nu a primit niciun răspuns favorabil monumentului istoric. Din păcate, lipsa de implicare şi respect pentru valorile naţionale vor duce la dispariţia acestui edificiu.

Citit 794 ori Ultima modificare Vineri, 31 Martie 2023 15:12


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.