Vineri, 11 Noiembrie 2022 14:27

Conacul Toma Cantacuzino - aproape de salvare? Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Conacul Toma Cantacuzino Conacul Toma Cantacuzino reptilianul.ro

Conacul Toma Cantacuzino din Breaza, cunoscut şi sub denumirea de Castelul Brâncoveanu, este un monument istoric aflat în stare avansată de degradare. După anii ‘90, imobilul a făcut obiectul mai multor litigii în instanţă. În prezent, autorităţile locale promit că-l vor salva prin accesarea unui credit, astfel încât să-l poată cumpăra de la proprietar.

Edificiul este unicat în zonă prin stilul arhitectural, iar o contribuţie esenţială pentru construirea sa a avut-o Paul Gottereau, cel care a proiectat şi o parte din Palatul Regal de pe Calea Victoriei. De asemenea, în spatele conacului se află un parc dendrologic format din arbori cu prezenţă rară în România (arbori seculari, fagul canadian, stejarul auriu).

ISTORIC

A fost construit în anul 1714  de Toma Cantacuzino, general în armata lui Constantin Brâncoveanu şi reconstruit, între anii 1843-1848, de Gheorghe Bibescu, domn al Ţării Româneşti.

În perioada comunistă, a fost naţionalizat, fiind transformat, pe rând, în spital TBC, în şcoală de fete, în sediu al Oficiului Judeţean şi în hotel, motiv pentru care au fost aduse modificări la nivelul structurii.

În anul 2000, imobilul a fost retrocedat moştenitorilor, iar ulterior aceştia l-au vândut firmei Uzin Internaţional din Bucureşti, care intenţiona să-l trasforme în spaţiu comercial. Localnicii au protestat împotriva acestei decizii, motiv pentru care, în 2018, conacul Toma Cantacuzino a fost inclus pe lista monumentelor istorice. Cu toate acestea, nimeni  nu a iniţiat vreun demers pentru reabilitarea construcţiei.

Clădirea emblematică pentru localitatea Breaza a fost lăsată la voia întâmplării. Geamurile sunt sparte, clădirea este invadată de buruieni, acoperişul distrus, iar spaţiile din interior sunt pline de gunoi.

Autorităţile locale şi-au arătat interesul pentru salvarea monumentului. În acest sens, conform declaraţiei primarului localităţii Breaza, Bogdan Cristian Novac, consiliul local a aprobat în acest an contractarea unui credit pentru cumpărarea imobilului de la proprietar, acesta fiind un pas important pentru salvarea clădirii şi punerea sa în valoare.

Rămâne de văzut dacă oficialii locali reuşesc să-şi îndeplinească planul. Punerea în valoare a acestei bijuterii arhitecturale ar aduce, cu siguranţă, plus-valoare turismului în zonă.

 

Citit 808 ori Ultima modificare Joi, 01 Decembrie 2022 11:20


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.