Vineri, 12 Mai 2023 15:04

Conacul Aurel Bentoiu - al nimănui Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Conacul Aurel Bentoiu Conacul Aurel Bentoiu monumenteuitate.org

Înscris pe lista monumentelor istorice (cod IL-II-m-A-14113), conacul Aurel Bentoiu din comuna Făcăeni, judeţul Ialomiţa, se află în stare de precolaps, din cauza lipsei de implicare a autorităţilor locale care, de-a lungul timpului, nu au găsit resursele financiare necesare consolidării/ reabilitării clădirii. Aceasta a fost construită în anul 1937, de avocatul şi politicianul Aurel Bentoiu, remarcându-se prin stilul neo-românesc.

Istoric

Situat în comuna Făcăeni, din judeţul Ialomiţa, a fost construit în anul 1937, de avocatul Aurel Bentoiu, remarcându-se prin stilul neo-românesc. Este prevăzut cu parter, pridvoare deschise, cel de la parter fiind susţinut prin coloane din zidărie cu capitel decorativ, iar cel de la etaj, de colonete sculptate în lemn.

Conacul a fost ridicat în mijlocul moşiei de câteva hectare pe care le deţinea familia Bentoiu.

Aurelian Bentoiu s-a născut în anul 1892, în satul Făcăeni şi a urmat Liceul “Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, respectiv Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. A luptat în Primul Război Mondial, iar în 1919 a devenit avocat în Baroul Ilfov. Între anii 1933-1937, a fost deputat de Ialomiţa în Parlamentul României, iar în timpul guvernului Tătărescu, a fost ministru al justiţiei. În timpul regimului comunist, a fost condamnat politic în două rânduri, iar în timpul detenţiei a scris mai multe poezii. În anul 1962, a murit în închisoarea din Jilava.  

Academicieni, medici şi avocaţi celebri din acea perioadă obişnuiau să vină în vizită la conac pentru a se bucura de aerul curat şi frumuseţea peisajului.

În anii ‘50, conacul a fost naţionalizat.

Lipsa de implicare a autorităţilor a periclitat valoarea acestui imobil

În prezent, clădirea se află în proprietatea statului şi este înscrisă pe lista monumentelor istorice (cod IL-II-m-A-14113). Cu toate acestea, conacul este lăsat în paragină, autorităţile locale neimplicându-se în reabilitarea sa. Mai mult, potrivit unui raport al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Ialomiţa, ce datează din 04.05.2022, conacul Aurel Bentoiu a fost clasat ca fiind în stare de precolaps.

Conacul este o emblemă a judeţului Ialomiţa, iar reabilitarea acestuia ar permite includerea în circuitul turistic.

Citit 513 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 August 2023 21:58


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.