Miercuri, 26 Aprilie 2023 11:19

Conacul Zarifopol - o comoară istorică ignorată de autorităţi Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
conacul Zarifopol conacul Zarifopol digistoria.net

Clădirea istorică a fost construită în anul 1850 şi a aparţinut familiei boiereşti Zarifopol. Construit în stil baroc, conacul se remarcă prin încăperile spaţioase şi coloanele exterioare.

Moşternitorii au donat conacul autorităţilor locale din satul Cârligi, judeţul Bacău, astfel încât să poată fi utilizat ca sediu al şcolii din acest sat. În prezent, edificiul este abandonat de autorităţi, deşi face parte din categoria monumentelor istorice de importanţă naţională.

Istoric

Situat în satul Cârligi, judeţul Bacău, conacul Zarifopol a fost construit, în sil baroc, în anul 1850, de boierul moldovean Ştefan Catargiu, iar în 1857 a fost cumpărat de negustorul de origine greacă, Pavel Zarifopol.

Clădirea are 30 de camere spaţioase, fiind remarcabilă prin arhitectura impunătoare, scările interioare de lemn şi coloanele exterioare.

De-a lungul timpului, familia Zarifopol a găzduit aici oaspeţi de seamă (I.L. Caragiale, Alexandru Philippide, Dimitrie Gusti sau Garabet Ibrăileanu).

Edificiul are şi o poveste misterioasă

În dimineaţa zilei de 30 noiembrie 1939, fiul lui Pavel Zarifopol, Iorgu, a fost găsit spânzurat în camera sa. A fost înmormântat în cripta familiei de lângă biserica din sat, iar la scurt timp, membrii familiei au zidit uşa şi fereastra camerei respective.

Oamenii locului povestesc faptul că, în serile cu lună plină, fantoma lui Iorgu îşi face simţită prezenţa. Din acest motiv, conacul mai este cunoscut şi sub denumirea de “Casa Diavolului”.

În martie 1949, conacul a fost confiscat de regimul comunist, iar membrii familiei Zarifopol (magistratul Teodor, soţia sa, Elena şi cei 2 fii, Paul şi Dinu) au primit domiciliu obligatoriu în Piatra Neamţ. În plus, Paul Zarifopol a fost arestat la data de 10.02.1952, fiind condamnat la 3 ani de închisoare pentru instigare împotriva regimului politic.

În anul 2000, moştenitoarele, Christina şi Ilinca Zarifopol, au revendicat întregul domeniu care, în 2007, le-a fost retrocedat. Ulterior, l-au donat comunităţii locale, cu scopul de a funcţiona ca unitate şcolară pentru copiiii din sat. De altfel, aici a fost, până în 2018, sediul Şcolii Gimaziale “Dinu Zarifopol”, însă din cauza numărului mic de cursanţi şi al costurilor ridicate pentru administrarea clădirii, autorităţile locale au decis să o închidă, elevii fiind mutaţi la şcoala din comuna Filipeşti.

În prezent, clădirea de importanţă naţională, clasată ca monument istoric (cod BC-II-m-A-00808), este părăsită şi lăsată în ruină.

Autorităţile locale nu au iniţiat lucrări de conservare şi nu asigură paza clădirii, deşi există numeroase exemple de clădiri istorice care au căzut pradă acţiunilor de vandalism.

Cu siguranţă, conacul ar fi un punct de atracţie turistică pornind de la istoria ce o poartă, şi chiar de la povestea fantomei despre care se spune că îl bântuie.

Citit 1051 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Aprilie 2023 11:36


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.