Joi, 21 Septembrie 2023 14:23

Casa Moangă – Pleșoianu – aproape de salvare?! Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Casa Moangă – Pleșoianu Casa Moangă – Pleșoianu gorjtv.ro

 

Clădirea istorică a fost ridicată în secolul al XVII-lea, fiind un loc vizitat frecvent de Tudor Vladimirescu. Contruită în stilul unei cule, casa este localizată în comuna Săcelu, județul Gorj (stațiune balneoclimatică de interes regional), în apropierea Școlii Gimnaziale și a Centrului de agrement din localitate. Din păcate, starea monumentului a fost afectată de lipsa de implicare a autorităților, clădirea devenind un pericol public pentru locuitori și, în special, pentru elevii școlii din localitate.

Recent, potrivit unui comunicat al Primăriei Săcelu, clădirea a fost inclusă într-un proietect de restaurare, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență/ PNRR. Rămâne de văzut în ce măsură se vor concretiza demersurile, iar monumentul să fie salvat și transformat într-un obiectiv a cărui valoare patrimonială să fie evidențiată.

 

Istoric

Proprietatea aflată în localitatea Săcelu, județul Gorj, stațiune balneoclimatică de interes regional și local, a fost construită în anul 1762, de către logofătul Vasile Moangă, colaborator apropiat al lui Tudor Vladimirescu. Imobilul tip culă are parter și etaj, iar acoperișul era cu șiță. Localnicii spun că imobilul a fost refugiu pentru Tudor Vladimirescu și pandurii săi, în timpul Revoluției din 1821.

Ulterior, cula a ajuns în proprietatea lui Dumitrache Săceleanu, personalitate din zonă, denumirea localității Săcelu provenind de la acesta. Apoi, casa a fost lăsată moștenire unei nepoate a acestuia, Octavia Pleșoianu, fiind trecută în proprietatea statului român prin naționalizare.

În iulie 2010, a intrat în proprietatea Consiliului Județean Gorj, fiind administrată de Muzeul Județean Gorj ”Alexadru Ștefulescu” din Târgu-Jiu, instituție care trebuia să îi redea valoarea arhitecturale și istorică. Din păcate, dezinteresul autorităților culturale și locale a dus la distrugerea monumentului istoric, care riscă să dispară, având în vedere că starea avansată de degradare atât în interior, cât și în exterior.

 

Valoare patrimonială

Imobilul este clasat ca monument istoric de interes local (cod GJ-II-m-B-09366), însă autoritățile nu au investit și nu au reușit, până în acest moment, să pună în valoare acest edificiu, deși se află pe drumul spre stațiunea montană Rânca și în proximitatea a două obiective de interes turistic: Stațiunea Balneoclimaterică Săcelu și Centrul de Agrement pentru Școlari Săcelu.

La începutul anului 2023, autoritățile locale au anunțat că monumentul a fost inclus într-un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență/ PNRR, ulterior restaurării urmând a fi redat circuitului turistic.

Conform comunicatului de presă emis de primărie, proiectul prevede lucrări de reparații și consolidare, racordare la energie, amenajare peisagistică, realizarea unui iluminat arhitectural și pregătirea clădirii pentru primirea vizitatorilor.

 

 

Citit 462 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2023 14:42


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.