Luni, 23 Octombrie 2023 10:26

Speranțe pentru salvarea conacului de la Țigănești Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Conacul Țigănești Conacul Țigănești adevarul.ro

Este un loc cu valoare istorică, unde s-a plănuit Unirea Țării Românești și a Moldovei. Cu toate acestea, niciodată nu au fost găsite finanțări pentru ținerea în viață a imobilului. Deși inclus pe lista monumentelor istorice (GL-IV-m-B-0314), conacul Țigănești din județul Galați a fost lăsat în paragină, făcând subiectul unui proces de 17 ani prin care Academia Română a încercat să reintre în posesia sa, după confiscarea abuzivă de către regimul comunist și după naționalizare.

În prezent, Consiliul Județean Galați a reușit să încheie un acord de cooperare cu Academia Română, urmând ca, în viitorii 10 ani, să administreze monumentul istoric.

Reprezentanții autorităților locale au promis că vor obține finanțare cu fonduri europene pentru reabilitarea clădirii. Rămâne să vedem rezultatul!

Istoric

Conacul de la Țigănești, cunoscut și sub numele de Conacul lui Costache Conachi, este situat în comuna Munteni din județul Galați. Construit în stil neoclasic, are 3 niveluri și este înconjurat de un parc de 70 de hectare.

A aparținut poetului Costache Conachi, considerat un precursor al poeziei moderne românești. Acesta a fost căsătorit cu Smaranda Negri, iar împreună au avut o fiică, Ecaterina (Cocuța) Conachi, căsătorită, la rândul său, cu Nicolae Vogoride, caimacan al Moldovei.

Locația este considerată un loc în care s-a ”plămădit” Unirea Principatelor Române, găzduind întâlnirile secrete ale unioniștilor Alexandru Ioan Cuza, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu.

Nicolae Vogoride primise asigurări de la otomani și austrieci că va deveni domn al Moldovei dacă va împedica unirea Moldovei cu Țara Românească. Atunci când Vogoride a falsificat votul pro-unire al adunării, Cocuța Conachi l-a demascat și a sustras corespondența secretă avută cu Înalta Poartă și Imperiul Habsburgic, făcând-o publică. Drept urmare, au avut loc alegeri prin care s-a decis Unirea.

Conacul și proprietățile din jur au rămas moștenire unuia dintre fiii cuplului, Emanoil Vogoride. În 1888, acesta a vândut moșia prefectului de Tecuci, Tache Athanasiu care, în 1910, a lăsat Academiei Române drept moștenire toate proprietățile din Țigănești.

După instalarea regimului comunist, conacul a fost naționalizat, găzduind mai  multe instituții (Centrul Școlar Agricol, Liceul Agricol Tecuci, Întreprinderea Agricolă de Stat). De asemenea, a fost preluat (1981) de Combinatul Siderurgic din Galați, devenind un club privat destinat elitei comuniste.

După 1990, conacul a rămas în posesia combinatului din Galați (Sidex), iar în 1999, după privatizarea acestuia, conacul a trecut în proprietatea societății hoteliere SC Dunasi Galați SA, deținută de Fondul Proprietății de Stat și a funcționat ca motel.

În 2009, Academia Română l-a revendicat, obținând, în martie 2016, retrocedarea. Întrucât instituția nu a găsit fondurile necesare consolidării clădirii, Consiliul Județean/ CJ Galați a solicitat preluarea acestui monument istoric în vederea restaurării și redării circuitului turistic. În plus, a încheiat la data de 02.10.2023 un contract de cooperare cu Academia Română, urmând să administreze conacul pentru o perioadă de 10 ani. De asemenea, președintele consiliului județean, Costel Fotea, a declarat că imobilul va fi reabilitat cu fonduri europene, punctând că va fi inițiată procedura de achiziție publică pentru realizarea studiului de fezabilitate.

În prezent, pe lângă valoarea istorică, edificiul este unul dintre cele mai importante monumente istorice din județul Galați (cod GL-IV-m-B-0314), alături de poarta conacului, construită în stil neogotic (cod GL-II-m-B-03123), unică în zona de sud a Moldovei.

Deficiențe care periclitează valoarea patrimonială a monumentului

În prezent, conacul se află într-o avansată stare de degradare. De-a lungul timpului, a fost lăsat fără pază, fiind vandalizat de hoți. De asemenea, lipsa lucrărilor de consolidare a afectat întreaga clădire: structura de rezistență este degradată, apa s-a infiltrat în zidărie, tencuiala a căzut, iar fisurile s-au accentuat.

Citit 511 ori Ultima modificare Luni, 23 Octombrie 2023 10:44


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.