Vineri, 15 Decembrie 2023 08:57

Conacul Tache Anastasiu Recomandat

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Conacul Tache Anastasiu Conacul Tache Anastasiu adevarul.ro

Înscris pe lista monumentelor istorice (cod GL-II-m-B-03076), conacul Tache Anastasiu se degradează treptat ca urmare a lipsei lucrărilor de reabilitare.

Clădirea a fost construită la sfîrșitul secolului al XIX-lea și i-a aparținut boierului Tache Anastasiu, unul dintre fondatorii Partidului Național Liberal.

Potrivit reprezentanților autorităților locale, lipsa resurselor financiare a dus la degradarea treptată a monumentului istoric, motiv pentru care singura salvare ar consta în atragerea fondurilor europene care să-l repună în valoare.

Istoric

Situat în satul Călmățui din județul Galați, edificiul a aparținut boierului Tache Anastasiu, fost prefect de Tecuci și fondator al Partidului Național Liberal, alături de I. C. Brătianu și Mihail Kogălniceanu.

Clădirea se remarcă prin stilul eclectic și elemente clasicizante specifice Greciei Antice. De asemenea, este prevăzută cu o prispă, coloane cu fus cilindric și un foișor.

În 1897, Tache Anastasiu a donat imobilul, prin testament, Academiei Române, cu condiția ca în cadrul acesteia să funcționeze o unitate școlară. Drept urmare, în acest loc a funcționat o școală, până în 2011.

Deși face parte din categoria monumentelor istorice (cod GL-II-m-B-03076) și a fost cândva o bijuterie arhitecturală, imobilul nu a reprezentat o prioritate pentru autorități, acestea negăsind fondurile necesare pentru reabilitare. În plus, s-au făcut (2015) unele intervenții fără avizul Direcției Județene pentru Cultură (montarea unor geamuri termopan în locul tâmplăriei originale, construirea unei toalete în curte).

În prezent, clădirea este lăsată în ruină, are pereții fisurați, stâlpii de rezistență sunt afectați, coloanele au crăpat, iar bucăți din tencuială s-au desprins.

Reabilitarea conacului Tache Anastasiu din Călmățui l-ar transforma într-un punct de atracție turistică.

Fără o atitudine responsabilă a autorităților, monumentele istorice vor dispărea, deși acestea ar putea fi valorificate în beneficiul statului.

Citit 573 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Februarie 2024 17:59


Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.