Duminică, 19 Iunie 2011 01:01

Vestigiile Academiei Domneşti de la Sf. Sava, demolate ilegal

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ruinele de la Universitate au fost distruse. Sursă foto: Gabriel Pătruţ/zilnic.netRuinele primei academii din România, Academia Domnească, înființată de Constantin Brâncoveanu, au fost demolate ilegal, la sfârșitul lunii aprilie.

Asociația "Arhitectură. Restaurare. Arheologie" avertizează că ruinele Academiei Domnești erau incluse pe lista monumente istorice.

"Aceste așezăminte au reprezentat prima universitate a istoriei noastre, dar și actul fundamental al înființării învățământului în limba romană, fiind loc de întemeiere a colegiului de la Sf. Sava (în anul 1818). Prin lege, valoarea de monument istoric a fundațiilor ansamblului Sf. Sava a fost recunoscută prin introducerea ansamblului ruinelor în Lista Monumentelor Istorice (cod B-I-m-B-17893.01)", se arată în comunicatul asociației, remis Ziare.com.

Asociația mai semnalează că ruinele aduse la lumina de săpăturile arheologice din Piața Universității formează un ansamblu a cărui importantă și potențial de valorificare urbană ar fi oferit șansa de a înscrie capitala României printre orașele moderne ale Europei, însă odată cu dispariția lor, dispare și această șansă.

Asociația "Salvați Bucureștiul" va da în judecată Primăria Capitalei

Asociația "Salvați Bucureștiul" anunță că va acționă în instanță cei care au efectuat demolarea. Mai precis, pe primarul general Sorin Oprescu și arhitectul-șef Gheorghe Pătrașcu, dar și persoanele din persoanelor din Direcția pentru Cultură București care au semnat certificatul de sarcină arheologică și persoanele din Ministerul Culturii care au semnat acordul pentru începerea lucrărilor.

ONG-ul amintește că, pentru demolarea unui monument istoric, este nevoie de declasarea sa prin aviz de la Comisia Națională a Monumentelor Istorice, însă în acest caz demolarea s-a făcut doar printr-un acord al Direcției Patrimoniu Cultural a Ministerului Culturii.

"Noțiunea juridică de 'acord pentru începerea lucrărilor' nu există (legea prevede aviz în vederea autorizației de desființare, care se emite numai după declasarea din Lista Monumentelor Istorice). Emiterea acestui 'acord' constituie infracțiune", se arată în comunicatul asociației "Salvați Bucureștiul".

Direcția Patrimoniu Cultural nu este la prima abatere. În septembrie 2010, Direcția a confirmat un aviz ilegal al Direcției pentru Cultură București pentru demolarea imobilului din Șos. Kiseleff nr. 39, fapt ce a dus la demolarea imobilului.

Directorul Direcției Patrimoniu Cutural din Ministerul Culturii, dl. Mircea Angelescu, este cel despre care s-a dovedit că a plagiat în 2004 lucrarea "Standards and Guidance" editată de The Institute of Field Archaeologists. 

Citit 1399 ori Ultima modificare Vineri, 02 Mai 2014 14:30

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.