Vineri, 17 Iunie 2011 21:09

Primarul Capitalei anunță inaugurarea Pasajului Basarab. Este acesta sigur?

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pasajul Basarab în teste. Foto: zf.roPrimarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anunțat, pe 17 iunie, că Pasajul Basarab va fi inaugurat sâmbătă, când bucureştenii sunt invitaţi la o promenadă, urmând ca de duminică, la ora 6.00, acesta să fie deschis traficului auto, precizează Mediafax.

Sorin Oprescu a susținut că sâmbătă, de la ora 10.00, îi aşteaptă pe toţi bucureştenii să vină pe Pasajul Basarab şi să participe la o paradă prilejuită de începerea vacanţei.

"Îi invit din toată inima pe toţi bucureştenii mâine, îi aştept pe toţi pe pod începând cu ora 10.00, iar duminică, de la ora 6.00, maşinile vor putea circula pe pasaj", a declarat primarul Oprescu.

Primarul general a susţinut că pasajul este gata, s-a semnat procesul verbal de predare-primire şi se poate da în folosinţă.

"Pasajul nu-i al lui Oprescu, nu e al politicienilor, este al bucureştenilor şi pe aceştia îi invit mâine să-l vizite. Îi asigur că merită, las oamenii să judece cu o zi înainte de deschiderea traficului auto", a declarat primarul general.

Sorin Oprescu a precizat că pasajul reprezintă o lucrare "extrem de complicată" şi că este mândru că a reuşit să-l finalizeze.

Prefectura ceruse să se verifice datele rezultate în urma testelor efectuate la Pasajul Basarab

Pe 6 iunie, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, ceruse specialiștilor Inspectoratului de Stat în Construcţii, instituţie subordonată Ministerului Dezvoltării şi Turismului, să verifice datele rezultate în urma testelor efectuate la Pasajul Basarab.

"La prima oră, o comisie a ISC-ului va merge la proiectant, ca să vadă ciferele rezultate în urma testelor efectuate pe pod. După ce vor analiza toate datele, vom vedea dacă întârzierea inaugurării podului are vreo legătură cu testele", a precizase, pentru EVZ, prefectul Capitalei.

Conform legii, inspectorii au dreptul să ceară datele rezultate în urma testelor şi să verifice dacă pasajul este sigur sau nu.

În plus, dacă în timpul exploatării pasajului vor avea loc accidente soldate cu victime, din cauza unor defecţiuni tehnice ale pasajului, ISC poate formula plângeri penale împotriva factorilor de decizie care au hotărât proiectarea, construirea şi darea în folosinţă a podului.

Potrivit municipalităţii, pe 2 iunie, proiectantul a primit de la constructorul pasajului toate datele rezultate în urma încărcării podului timp de trei zile cu diferite sarcini, pentru a testa rezistenţa construcţiei.

"Informaţiile complete ale testelor vor fi trimise proiectantului spaniol, cel care, pe 8 aprilie, a recomandat constructorului efectuarea unor teste su plimentare cu încărcare maximă a podului, inclusiv cu linia de tramvai. Săptămâna viitoare se va primi punctul de vedere oficial al proiectantului, singurul care poate valida testele efectuate", a precizat, vineri, biroul de presă al municipalităţii, răspunzând la o solicitare făcută de EVZ.

Totodată, reprezentanţii mu nicipalităţii au atras atenţia că pasajul Basarab este unul dintre cele mai importante proiecte dezvoltate în ultimii 20 de ani în Bucureşti, în care s-au investit banii bucureştenilor.

"Aşadar, nimeni nu-şi poate permite să pună în pericol un astfel de obiectiv", au conchis reprezentanţii Primăriei Capitalei, care au atras atenţia că orice comentariu, altul decât cel al proiectantului acestui obiectiv, "este tendenţios şi nu are fundament real".

"Menţionăm că promovarea unor astfel de comentarii poate aduce grave prejudicii oraşului nostru", se mai precizează în răspunsul biroului de presă al Primăriei Capitalei.

A picat primele teste?

Dcnews.ro, preciza pe 5 iunie că primul test de încărcare, efectuat în perioada 30 mai-1 iunie, la podul hobanat al Pasajului Basarab, a ieșit prost.

Siteul cita surse apropiate Primăriei Capitalei și preciza că datele au fost trimise în Spania, la proiectantul structurii.

Sursa mai afirma că urma să aibe loc noi măsurători, pentru a exclude orice posibilă eroare.

Proiectantul spaniol a recomandat efectuarea de teste suplimentare, încă din data de 8 aprilie.

Proiectantul podului este firma spaniolă FCC Construccion, care a alcătuit un consorțiu cu italienii de la Astaldi și a câștigat licitația organizată în timpul mandatului lui Adriean Videanu.

Presa vremii deplângea faptul că banii bucureștenilor pleacă spre firme străine, Astaldi fiind prezentată ca o răsfățată a contractelor cu statul.

Spaniolii nu realizaseră decât un proiect minor, în țară, pe șoseau Cluj-Livada.

Pornit în timpul lui Traian Băsescu, proiectul Basarab a beneficiat de o creștere a bugetului, care a ajuns aproape dublu, la 160,7 milioane euro, dar a înregistrat și întârzieri de circa doi ani și jumătate în execuție.

Ca urmare a informaţiilor apărute pe site-ul dcnews.ro, conform cărora Pasajul Basarab “a căzut la primul test”, urmând să fie supus unor noi probe, Primăria Capitalei facea urmatoarele precizari:

Testul de incarcare la sarcini reale de verificare a rezistentei si stabilitatii podului hobanat din cadrul Pasajului Basarab, desfasurat in perioada 30, 31 mai si 1 iunie a fost trecut cu succes, prima dovada fiind ca podul a suportat sarcinile maxime aplicate prin tramvaie si camioane printr-un comportament anticipat in simularile proiectantului(fara deformatii, tasari in fundatii etc).

Datele rezulatate din masuratorile efectuate in timpul probelor au fost trimise la proiectantul de specialitate care le va evalua si va transmite concluziile. Precizam ca, tinand cont de observatiile directe din timpul testelor, nu exista motive pentru a pune la indoiala confirmarea trecerii testelor.

Verificări

În cadrul testelor din perioada 30 mai-1 iunie podul a fost încărcat cu sarcini în situaţii diferite şi s-au făcut măsurători privind deplasările în plan vertical şi orizontal ale elementelor structurii de rezistenţă, astfel încât să se asigure nivelul prevăzut de siguranţă al pasajului.

Pasajul Basarab va realiza legătura rutieră şi de tramvai între Bulevardul Nicolae Titulescu - Şoseaua Orhideelor - Podul Grozăveşti - Bulevardul Vasile Milea (pentru circulaţia tramvaielor), respectiv Şoseaua Grozăveşti, întregindu-se astfel inelul principal de circulaţie al Municipiului Bucuresti în partea de nord-vest.

Proiectul cuprinde două traversări majore de obstacole, a râului Dâmboviţa peste podul existent lărgit şi a căii ferate în zona Gării de Nord.

Viaductul principal al pasajului are o lungime totală de 1450 de metri - din care 117 metri Podul pe Arce peste râul Dâmboviţa, respectiv 340 de metri Podul Hobanat peste zona Gării de Nord -, cu bretele de acces la pasaj de 1126 metri lungime şi rampe de acces de 1250 m.

Pe pasaj, în zona Podului Hobanat va fi realizată staţia de tramvai dotată cu scări fixe, lifturi şi escalatoare menite să asigure legătura între nivelul peroanelor staţiei şi nivelul solului, precum şi cu staţia de metrou Basarab.

Citit 1264 ori Ultima modificare Vineri, 02 Mai 2014 14:30

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.