Duminică, 07 August 2011 17:33

Hala Matache rămâne pe amplasamentul actual

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Hala Matache. Foto: Hotnews.ro

Reprezentanţii municipalităţii şi cei ai Ministerului Dezvoltării au hotărât, după dezbaterea publică din 15 iulie, referitor la diametrala Berzei-Buzeşti, implementarea unor soluţii pentru protecţia monumentelor istorice şi valorilor de patrimoniu din zonă, precizează Evenimentul Zilei.

Platforma pentru București a obținut păstrarea Halei Matache pe locul ei și angajamentul Primăriei pentru regenerarea urbană a cartierului.
 
”Suntem convinși că zona Berzei- Buzești și întregul București vor avea de câștigat pe termen lung, prin crearea unei zone comerciale viabile, atractive, apte și pentru locuire și pentru afaceri, în condiții moderne”, au precizat, pentru EVZ, reprezentanții ONG-urilor care au participat la discuții.

Într-un comunicat de la Primărie se arată că s-a decis, în cazul Halei Matache, păstrarea amplasamentului actual, "fiind dispuse măsuri de conservare şi punere în siguranţă până la demararea unui proces de restaurare a monumentului istoric".

Conținutul negocierilor și formula de compromis:

Obiectul negocierilor a fost găsirea unei soluții de compromis pornind de la situația existența la data de 2 iunie, pentru a se putea găsi o soluție rapidă pentru șantierul deschis în mijlocul orașului, din perspectiva traficului în oraș și mai ales a cetățenilor din zonă.
 
Nu s-a solicitat revenirea la situația inițială. Contestările cu privire la demolările efectuate își continuă calea în justiție.
 
Principala concesie făcută de ONG-uri în cuprinsul negocierilor a fost păstrarea soluției de trafic cu 2 benzi/sens (îngustate pe anumite porțiuni) + 2 linii de tramvai pe axul nord-sud. Opțiunea ONG-urilor a fost 1 bandă / sens + 2 linii de tramvai, cu două motivații: descurajarea traficului transversal către centrul orașului și păstrarea tramei stradale cât mai aproappe de caracterul istoric al zonei.
 
Principalele concesii făcute de Primărie au fost: păstrarea Halei Matache pe actualul amplasament, renunțarea la proiectul de construire a unui front de blocuri de 6 etaje pe latura demolată a axului nord-sud, renunțarea la sensul giratoriu de la intersecția Berzei – Vulcănescu și la prelungirea străzii Gării de Nord.
 
Părțile au agreat de asemenea ca, până la realizarea studiului de regenerare urbană, Primăria să construiască spații provizorii pentru comerț și activități socio-culturale, care să revitalizeze zona.
 
Primul exemplu de regenerare urbană din România

Cea mai importantă concluzie a negocierilor, cu care părțile au agreat de la început, a fost începerea unui proiect de regenerare urbană integrată pentru întreaga zonă Berzei – Buzești.
 
”Ar fi primul proces de regenerare urbană din România. Acest proces, adoptat de orașele occidentale încă din anii ’60 – ’70, presupune intervenția într-o zonă defavorizată și transformarea sa într-o zonă cu standarde înalte de locuire, în urma unor studii care să identifice punctele tari ale zonei din punct de vedere economic, social, cultural și arhitectural”, au mai explicat reprezentanții societății civile.
Citit 1315 ori Ultima modificare Vineri, 02 Mai 2014 14:30

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.